Fox News bepaalt toekomst VS

The New York Times / 360  | 12 November 2019 - 10:0012 Nov - 10:00

De nieuwsredactie van de conservatieve zender bekritiseert de regering-Trump, maar de opiniemakers voeden eigenhandig de knotsgekke complottheorie van de president.

» Lees dit artikel in de Reader

Onlangs deed ik mezelf als een beer in het zalmseizoen tegoed aan de ergste, hersenverwekende uithoek van kabel-tv, het netwerk dat ik eerder ‘de reus met de gespleten tong’ heb genoemd vanwege zijn twee decennia durende afbraak van onze collectieve greep op de waarheid.

Ik heb het uiteraard over Fox News. Nu we afdalen in de hel van impeachment en de presidentsverkiezingen is er geen onderhoudender en belangrijker vertier voor het hele gezin op tv te zien dan wat je elke dag op Fox News krijgt voorgeschoteld.

Het is niet niks om naar Fox te kijken. Meestal is het een stinkend riool vol gif dat weinig met de echte wereld van doen heeft. Maar zodra er belangrijk nieuws is – wat op z’n minst tot januari 2021 het geval zal zijn, dankzij een onophoudelijke stortvloed van hoorzittingen, campagnetoespraken, debatten en spraakmakende persconferenties – kun het beste naar Fox kijken.

Daar is een een simpele reden voor. Terwijl andere zenders verslag doen van het nieuws, ís Fox het nieuws. Er doet zich een steeds grotere scheuring op Fox voor: de nieuwskant stelt steeds lastiger vragen over Trump, terwijl de opiniekant voedsel geeft aan zijn idiote samenzweringstheorieën. Het is niet overdreven om te beweren dat wat er op dit moment op Fox gebeurt – de manier waarop de impeachment en de aanloop naar 2020 worden gebracht – het lot van de natie zou kunnen bepalen.

MOGEN WE EVEN JE AANDACHT?
Dit artikel krijg je van 360 cadeau. We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. Daarom zijn we blij als je dit artikel voor ons deelt. Nog blijer zijn we als je je bij ons aansluit: Probeer nu 5 nummers voor maar 15 euro. Duurt een paar minuten, stopt automatisch.
Bedankt

Zelfs al voor het Trump-tijdperk oefende Fox grote invloed uit op de Republikeinse Partij. Maar dankzij Trump heeft Fox het toppunt van zijn macht bereikt. De presentatoren adviseren de president geregeld over politiek en beleid. Fox is tegenwoordig niet alleen een afspiegeling van wat er in de wereld gebeurt, hoe Fox het nieuws bréngt, bepaalt wat er in de wereld gebeurt.

Presentator Tucker Carlson vond het geen goed idee om Iran te bombarderen, en dus bombardeerden we Iran niet. Hij mocht John Bolton niet, dus doe je de deur achter je dicht wanneer je weggaat, John?

De band tussen Trump en Fox gaat zo diep dat je je afvraagt waar de een ophoudt en de ander begint. Tast Trump de hersenen van Fox aan of andersom? Maar wanneer het op beleid aankomt, doet dat er niet toe; wie wie ook besmet, wanneer je naar Fox kijkt, is het alsof je een inkijkje krijgt in het commandocentrum van Trump en, in zekere zin, in de toekomst van rechts Amerika, hoe afzichtelijk de aanblik ook is.

Intussen heeft de intrige er een extra dimensie bij gekregen. Ineens doet Fox News denken aan een land dat de weg kwijt is en is het drama op de set steeds duidelijker merkbaar. De anchormen van het netwerk – overdag mensen van de nieuwskant als Shep Smith en Chris Wallace – ergeren zich al tijden aan de mensen van de avonddienst, figuren als Tucker Carlson, Sean Hannity en Laura Ingraham. De twee kampen zijn openlijk in oorlog met elkaar en maken elkaar elke dag het leven zuur over de impeachment.

Twee kampen

Wat die impeachment betreft is de nieuwskant van Fox voortreffelijk. Op vrijdag zei Wallace dat de ‘spin’ die het Witte Huis gaf aan het telefoontje met Oekraïne ‘verbijsterend en zeer misleidend’ was. Op zondag legde verslaggever Ed Henry van Fox & Friends radiopresentator Mark Levin het vuur na aan de schenen over de gepastheid van het telefoontje. Levin gaf antwoord met bulderende stem, wat hem op Twitter lof van de president opleverde, maar ik vond Henry’s scherpe ondervraging een hoogtepunt. Dat is pure winst, toch? Later die zondag, tijdens een van de verschrikkelijkste optredens van een Trump-vertrouweling de afgelopen week, bezweek Trump-gezant Stephen Miller onder de steeds vernietigender vragen van Chris Wallace. Op zulke momenten van waarheid voel ik ondanks alles een vlaag van optimisme over Amerika.

Maar wanneer ik naar de opiniekant van Fox kijk, verdwijnt mijn optimisme als sneeuw voor de zon. Het grootste deel van de afgelopen week was hét grote verhaal op Fox op primetime – bij Carlson, bij Hannity en bij Ingraham – min of meer hetzelfde: de president heeft niets verkeerds gedaan, de impeachment is een heksenjacht en een couppoging, ze komen je wapen afpakken, je kinderen in het verderf storten en alles kapotmaken wat zo geweldig is aan dit land. Er waren momenten dat ik naar Carlson en Hannity keek waarop ik het ergste vreesde. De populairste presentatoren van Fox framen de politieke strijd van Trump nog steeds in apocalyptische termen. Als ze dat blijven volhouden, wat blijft er dan nog te hopen over?

Maar ook dat is belangrijk nieuws over Amerika: de president citeert een gast in Fox News die beweert dat de impeachment een burgeroorlog in Amerika zou kunnen ontketenen. Als ik kijk naar wie er op primetime op Fox aan het woord is, geloof ik het helemaal.

Auteur: Farhad Manjoo

The New York Times
Verenigde Staten | dagblad | oplage 1.120.402

De krant der kranten, met als motto ‘All the news that’s fit to print’. Won meer journalistieke prijzen dan enig ander medium.

Plaats een reactie