Boedapest in de clinch met Orban

EurActiv / 360  | 20 November 2019 - 20:0020 Nov - 20:00

De nieuwe, groene burgemeester van Boedapest heeft zijn stad vorige week toegevoegd aan de lijst van hoofdsteden die de noodtoestand voor het klimaat uitriepen. Het is de eerste zichtbare breuk met de populistische regering van Viktor Orbán, die zich nog steeds verzet tegen een EU-plan om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Gergely Karácsony, leider van de groene partij Dialoog voor Hongarije, werd vorige maand tot burgemeester gekozen door met ruim 50% van de stemmen zittend burgemeester István Tarlós van Orbans regerende Fidesz-partij te verslaan.

Op voorstel van Karácsony werd tijdens een algemene stadsvergadering erkend ‘dat klimaatverandering een fundamentele bedreiging vormt voor het welzijn van mensen, een vreedzame samenleving en de levensomstandigheden van toekomstige generaties’. Hoewel grotendeels symbolisch van aard, werd de klimaatverklaring unaniem aangenomen. De gemeenteraad zal vanaf nu rekening houden met koolstofemissies bij het nemen van beslissingen en Karácsony zal volgend jaar met een CO2-neutrale strategie voor zijn stad komen.

(EurActiv, Brussel)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie

Foto © Elekes Andor – File:Karácsony Gergely – 2016.03.28.JPG, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51180803