Hoop voor antipopulisten in de Visegrádgroep

Foreign Policy / 360  | 21 November 2019 - 14:0021 Nov - 14:00

De opkomst van rechts-populistische, nationalistische regeringen in Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije heeft deze landen, ook wel bekend als de Visegrádgroep, tot het zwarte schaap van Europa gemaakt, schrijft Foreign Policy. Maar de hoofdsteden Praag, Boedapest, Warschau en Bratislava zouden weleens een keerpunt kunnen vormen, nu deze vier steden sinds kort worden bestuurd door jonge, progressieve burgemeesters van oppositiepartijen.

Hun politieke perspectief is verre van uniform. Rafal Trzaskowski van Warschau is voormalig minister van het centrum-rechtse Burgerplatform, Matús Vallo leidt in Bratislava een team van onafhankelijke technocraten, de Praagse burgemeester Zdenek Hrib is een activistische arts van de Piratenpartij en de groene Gergely Karácsony, de nieuwe burgemeester van Boedapest, leidde een links-liberale coalitie. Maar wat hen bindt, volgens Jakub Groszkowski van een denktank in Warschau, is dat het allemaal jonge, goed opgeleide, ruimdenkende mensen zijn, ‘die een manier hebben gevonden om stedelijke liberale kiezers aan zich te binden’. En ze zijn machtig.

Zo speelt Boedapest, net als de andere hoofdsteden in de regio, nationaal een grote sociale en financieel-economische rol. De stad herbergt ongeveer eenderde van de Hongaarse bevolking en is goed voor meer dan 40 procent van de nationale economie.

Karácsony en de andere burgemeesters van de oppositie beschikken over aanzienlijke middelen, waaronder een deel van de miljarden euro’s aan EU-financiering. Ook de verdeling van aantrekkelijke banen bij stedelijke bedrijven valt onder hun controle. Hun prominente rol kan niet langer worden genegeerd door de media, die gaandeweg onder controle van de populistische regeringspartijen zijn gekomen. Karácsony heeft al gezegd een coalitie van hoofdsteden te willen vormen om de betrekkingen met de EU te herstellen.

(Foreign Policy, Washington D.C.)

» Lees meer Wereldnieuws

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie