Klokkenluiders: hoeders van het algemeen belang

The Atlantic / 360  | 22 November 2019 - 10:0022 Nov - 10:00

Klokkenluiders hebben een belangrijke rol in het bestrijden van corruptie en zelfverrijking. Nieuwe EU-wetgeving moet klokkenluiders beschermen; zonder angst voor represailles misstanden aan de kaak kunnen stellen is essentieel in een rechtstaat.

Als iemand bij Deutsche Bank of een andere Europese financiële instelling, accountantsfirma of belastingdienst belastende informatie heeft over Donald Trump, dan is dit een goed moment om die te delen.

Medewerkers van Deutsche Bank, die Trump leningen bleef verschaffen toen alle andere banken daar al lang mee waren gestopt, zouden misschien licht kunnen werpen op de bronnen van inkomsten van de president en de mate waarin hij door zijn schulden genoodzaakt is de Russen ter wille zijn. Gelukkig is er een nieuwe EU-richtlijn ter bescherming van klokkenluiders – bij de overheid en in de privésector – die een boekje opendoen over zelfverrijking door de elite waardoor het algemeen belang wordt ondermijnd. Vaak zijn er getuigen van corruptie, en zowel de democratie als de rechtsstaat is ermee gediend als die hun mond opendoen.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

De Sloveense onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnírová werden op 25 februari 2018 dood gevonden in hun huis, mogelijk omgebracht door de georganiseerde misdaad na onthullingen in de pers over corruptie. © Jakub Kotian / AP