WAT ZIJ ZEGGEN OVER... over het aftreden van Evo Morales

360 / Amsterdam  | 26 November 2019 - 14:0026 Nov - 14:00

Op 10 november trad de Boliviaanse president Evo Morales af onder druk van hevige demonstraties in het Zuid-Amerikaanse land nadat hij beschuldigt werd van verkiezingsfraude. Wat vinden internationale opiniemakers van de het aftreden van de eerste inheemse leider van Bolivia?

Philippe Martinat, politiek journalist, Le Parisien

De voormalige vakbondsleider, die een ellendige jeugd heeft gehad, hoeft zich niet te schamen voor zijn reputatie. Hij heeft het bruto binnenlands product van het kleine Andesland verdrievoudigd, maakte mijnen en gasbronnen tot staatseigendom, ontwikkelde de infrastructuur en het onderwijs en verkleinde de ongelijkheid. Hij was populair op het platteland, maar verloor terrein in de steden, waar een veeleisende middenklasse woont die moeite heeft een macht te ondersteunen die is gebaseerd op archaïsche structuren.

Harriet Marsden, politiek journalist, The Independent

Het is zeker waar dat, sinds Morales aan de macht kwam in 2006, een periode van ongeëvenaarde sociale en economische vooruitgang begon, niet in het minst voor de Aymara en de arbeidersklasse. Maar het is ook waar dat Morales in 2016 besloot de grondwet te omzeilen voor een ongekende vierde ambtstermijn, door aan de bevolking goedkeuring te vragen via een referendum, waar 52 procent tegen stemde. Zijn partij verkoos hem desondanks als kandidaat en in de aanloop naar de verkiezingen deze zomer begon de onrust te groeien.

Marcelo Cantelmi, politiek journalist, Clarín

De hoofdrolspelers van deze gebeurtenis waren mensen die simpelweg weigerden de elitaire vorm te onderschrijven waarmee Evo Morales dacht het land te kunnen blijven besturen. Dit verzet van de burger die zijn verontwaardiging van de straat naar de instituties brengt, is een wereldwijd opduikend fenomeen, zoals eerder bleek in Chili en Ecuador, en nu ook in Panama en Azië. De beste manier om op deze nieuwigheid te reageren, is om niet de gevolgen maar de omstandigheden die de woede veroorzaken te voorkomen.

Jonah Shepp, redacteur buitenland, New York

De schandelijke en chaotische manier waarop de eens zo geliefde Morales nu zijn ambt verlaat, leert waarom presidentiële termijnen belangrijk zijn. Meer dan een decennium een land leiden maakt mensen vatbaarder voor autoritaire impulsen, ongeacht of ze hun carrière als dictator zijn begonnen. De afgelopen decennia is de wereld getuige geweest van linkse en rechtse leiders in half-democratische systemen, die steeds paranoïder en repressiever werden toen ze zich comfortabel begonnen te voelen in het presidentiële paleis.

» Lees meer Wereldnieuws

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

Foto © EneasMx – Trabajo propio, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83928164