Bolsonaro wijzigt mening over China

360 / Amsterdam  | 26 November 2019 - 20:0026 Nov - 20:00

De mening van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro over de economische rol van China in zijn land is radicaal omgeslagen.

Tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar, die bol stond van Braziliaans nationalisme, gaf hij regelmatig af op de Chinese economische invloed met leuzen als ‘Chinezen kopen niet in Brazilië. Ze kopen Brazilië’. Maar tijdens een bijeenkomst in Brasilia vorige week kwamen Bolsonaro en de Chinese president Xi Jinping woorden tekort om elkaar en hun bilaterale relaties te prijzen. ‘We willen meer dan uitbreiden, we willen onze handelsrelatie diversifiëren,’ aldus Bolsonaro.

Volgens bronnen heeft de omslag alles te maken met de plannen van staatsbedrijf China Communications Construction Company (CCCC) om fors te investeren in de haven van São Luís in het noorden van Brazilië. Ook wordt gesproken over een gezamenlijk spoorwegproject.

Chinese investeringen worden steeds belangrijker voor de olie- en gas-, energie- en transportsectoren van Brazilië. Andersom is China de belangrijkste handelspartner van Brazilië, door de vraag naar ijzererts en landbouwproducten.

(Japan Times, Tokio)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie

Foto Isac Nóbrega/PR – https://www.flickr.com/photos/palaciodoplanalto/48958298673/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83366402