Het heeft niets te maken met revolutionaire moed

Dongfang Ribao / 360  | 28 November 2019 - 14:0028 Nov - 14:00

Volgens deze krant blijft geweld altijd geweld. En dat is nooit te rechtvaardigen.

Een duizendmaal herhaalde leugen wordt nog geen waarheid, al gaan veel mensen hem wel zo zien. De Hongkongse oppositie heeft de rode vlag met de vijf sterren [van de Chinese Volksrepubliek] veranderd in een nazivlag [met sterren in de vorm van een hakenkruis]. Dit is een bijzonder ongezonde ontwikkeling.

Verstandige mensen prikken zo door deze leugen heen, maar de propaganda van de demonstranten richt zich vooral op jongeren en onvolwassen adolescenten, of op buitenlanders die de speciale situatie van Hongkong niet begrijpen. Sinds het begin van de demonstraties staan op internet diegenen die hun toevlucht zoeken tot geweld te boek als ‘dapper’. Niet alleen wakkert dat het geweld nog verder aan, maar het geeft deze onterechte opstand ook een schijn van rechtvaardigheid.

De afgelopen tijd stonden bij de confrontaties tussen de twee kampen de straten geregeld in brand, en er stroomde zelfs bloed. De in het zwart gehulde demonstranten menen dat zij ‘wraak’ uitoefenen en geven de politie de schuld van het uit de hand lopen van de protesten. Zij vinden dat de wet selectief wordt toegepast en dat gewapende bendes niets in de weg wordt gelegd [verwijzing naar de aanvallen van in het wit geklede groepen mannen op 21 juli]. Zij zeggen zozeer in de hoek gedreven te zijn dat alleen een gewelddadig antwoord, waarbij gewonden vallen, is overgebleven. Op een persconferentie beschuldigde de politie de opstandelingen ervan een flyer te hebben verspreid met daarop een tekst die gewelddaden verheerlijkt.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie