Buigen voor China

Wall Street Journal / 360  |  9 December 2019 - 10:00 9 Dec - 10:00

Wil je als wereldster goede zaken doen in een autocratisch bestuurd land als China, dan gelden er strenge gedragsregels. De Chinese cultuur ophemelen heeft de voorkeur.

De eerste keer dat Amerika’s basketbalsuperster James Harden diep door het stof moest voor China sprak hij niet eens over het studentenverzet in Hongkong, voor Beijing een buitengewoon gevoelig onderwerp. Hij had het ook niet over de stevige pressie die Beijing uitoefent op de NBA basketbalbond. En het ging al helemaal niet over democratie. Nee, het betrof een onbenullige verkeersovertreding met zijn scooter.

’s Werelds op een na machtigste economie rolde de rode loper uit voor Harden, zeg maar gerust de meest gevierde NBA-speler in jaren. Dat gebeurde afgelopen zomer toen hij met zijn team, de Houston Rockets, China bezocht. Uit eerbied voor de Chinese cultuur stak Harden zich in een toepasselijk fleurige outfit, hij leek net een figurant uit een Chinese opera. Zijn jeugdige bewonderaars plakten op hun beurt valse baarden op om zijn hippe kincoiffure na te bootsen. De zoveelste promotietour voor Adidas-sneakers werd aldus een daverend succes.

Totdat de politie in Shanghai hem bekeurde omdat hij tegen de rijrichting in reed met zijn e-scootertje, wat overigens doodgewoon is in China. Hij wist meteen wat hem te doen stond. ‘Ik wil me oprecht verontschuldigen voor deze verkeersovertreding,’ liet hij zijn fans weten op Weibo, het Chinese twitter.

Onlangs overkwam het hem opnieuw, met net zo’n diepe knieval als gevolg. Ditmaal voor iets waarvoor je je in de VS geenszins hoeft te schamen.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie