Poetin vervangt Wikipedia

Haaretz / 360  | 11 December 2019 - 20:0011 Dec - 20:00

Vladimir Poetin noemde Wikipedia vorige maand ‘onbetrouwbaar’ en stelde daarom voor om de online encyclopedie te vervangen door een elektronische versie van de Grote Russische Encyclopedie. ‘Dat levert in ieder geval betrouwbare informatie op die in een moderne vorm kan worden aangeboden,’ aldus Poetin.

Hij krijgt zijn zin, want de Russische regering heeft deze week besloten ongeveer 2 mrd roebel (circa €28 mln) uit te trekken voor de vervanging van Wikipedia. Die moet ervoor zorgen dat mensen ‘betrouwbare informatie kunnen vinden die voortdurend wordt bijgewerkt op basis van wetenschappelijk geverifieerde bronnen’, aldus het Kremlin.
Het besluit is een volgende stap in Poetins beleid om internetvrijheden te beperken en het Russische deel van het internet af te kunnen sluiten van het globale netwerk. Afgelopen maandag bekrachtigde Poetin ook een wet die het mogelijk maakt om onwelgevallige bloggers, journalisten en gebruikers van sociale media aan te merken als ‘buitenlandse agenten’.

(Haaretz, Tel Aviv)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie

Foto © Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84793691