Zakenman daagt regime uit op sociale media

Mada Masr / 360  | 19 December 2019 - 10:0019 Dec - 10:00

Mohamed Ali (een andere) plaatst video’s op sociale media waarin hij de corruptie van het Egyptische regime aan de kaak stelt. Dat doet hij overigens niet als deugdzame activist, maar meer als corrupte zakenman, een held uit een B-film die zijn geld terug wil.

Vóór 2 september van dit jaar was de Egyptenaar Mohamed Ali een ambitieuze maar vrij onbekende acteur. Toen hij in 2016 zijn nek had uitgestoken en de film Elbar El Tani (Other Land) had geproduceerd, waarin hijzelf de hoofdrol speelde, was hij voor 27 miljoen Egyptische pond [1,5 miljoen euro] het schip in gegaan.

Niemand herinnert zich die film nog. Maar op die tweede september stapte hij plotseling in de schijnwerpers met een video op zijn Facebookpagina waarin hij 220 miljoen Egyptische pond terugvroeg die de staat hem schuldig zou zijn voor aannemersdiensten die hij bij bouwprojecten had geleverd. Daarna verschenen nog meer video’s met titels als ‘de corruptie van de militaire elite en het Egyptische staatshoofd’.

Ali weet alles goed in beeld te brengen. Zijn eerste video begint hij met: ‘Sorry, u moet het me maar vergeven. Ik heb mijn aannemerspraktijk altijd gescheiden gehouden van mijn acteerwerk, maar ze hebben me geen andere keus gelaten.’

» Lees verder in de Reader / op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

Mohamed Ali in een van de YouTube-filmpjes waarin hij fulmineert tegen het Egyptische regime. Hij beweert dat de overheid hem 220 miljoen Egyptische pond schuldig is. – © YouTube