Moet het internet genationaliseerd worden?

The Guardian / The Daily Telegraph / 360  | 25 December 2019 - 10:0025 Dec - 10:00

Met de belofte iedereen in het Verenigd Koninkrijk van breedbandglasvezelverbinding te voorzien proberen Boris Johnson en Jeremy Corbyn kiezers te winnen. De Britse digitale infrastructuur is hard aan vernieuwing toe, maar is het een goed idee om de regering daarvoor verantwoordelijk te laten zijn?

» Lees dit artikel in de Reader

JA

Iedereen is het erover eens dat de Britse digitale infrastructuur hard aan vernieuwing toe is. In Zuid-Korea heeft 99 procent van alle woningen een breedbandglasvezelverbinding, in Japan 97, in Portugal 89 en in Spanje 71 procent. In het Verenigd Koninkrijk is het een magere 7 procent; vooral op het platteland is nauwelijks breedbandinternet beschikbaar. Om die reden maakte Boris Johnson het tot een centrale belofte in zijn verkiezingscampagne om elk huis in het land van een glasvezelverbinding te voorzien. Labour heeft nu de inzet verhoogd en belooft zelfs gratis breedband voor iedereen. De partij wil zo een essentiële service tot publiek bezit maken, niet de winst voorop stellen, maar het algemeen welzijn.

“Glasvezel voor iedereen vraagt om daadkracht”

Er loopt een digitale kloof dwars door de maatschappij: veel kinderen kunnen hun huiswerk niet doen omdat ze geen internettoegang hebben, volwassenen kunnen geen gebruik maken van essentiële diensten als bankieren, ouderen voelen zich geïsoleerd. Momenteel is de Britse digitale kerninfrastructuur en ook de ontwikkeling van toekomstige glasvezel- en 5G-netwerken in handen van een kleine groep private aanbieders met een winstoogmerk. Glasvezelnetwerken brengen hoge vaste kosten met zich mee en hebben een economische schaal die ze op het platteland en in armere gebieden onrendabel maken.

MOGEN WE EVEN JE AANDACHT?
Dit artikel krijg je van 360 cadeau. We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. Daarom zijn we blij als je dit artikel voor ons deelt. Nog blijer zijn we als je je bij ons aansluit: Probeer nu 5 nummers voor maar 15 euro. Duurt een paar minuten, stopt automatisch.
Bedankt

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Glasvezel voor iedereen vraagt om daadkracht. Labours oplossing is om een nieuwe publieke dienst te creëren, British Broadband, met als missie het hele land op een glasvezelnetwerk aan te sluiten. Daartoe wil het Openreach – de digitale netwerkbeheerder van de British Telecom Group – nationaliseren, zodat het netwerk goedkoper en sneller kan worden aangelegd.

Het meeste baat bij gratis breedbandglasvezelaansluitingen zouden kwetsbare groepen hebben: op dit moment gebruikt maar 47 procent van de mensen met een laag inkomen thuis breedbandinternet en een op de vijf Britten is digibeet. Een groot deel van het gemiddelde huishoudinkomen gaat op aan mobiele abonnementen en breedband, dus de plannen zullen zowel populair als controversieel zijn. Er volgt zonder twijfel een scherp debat over de gemaakte afwegingen, de gevolgen voor de begrotingsbalans en de vraag welke diensten van belastinggeld betaald moeten gaan worden en welke niet.

Het principe is echter duidelijk: een gratis glasvezelverbinding voor iedereen is de erkenning dat internettoegang in het digitale tijdperk aan de basis staat van een waardig bestaan. Door Labours belofte zal de Britse digitale infrastructuur tot centraal verkiezingsthema worden. De partij wil fundamentele aspecten van het moderne bestaan niet aan de markt overlaten, maar ze gratis maken, van hoge kwaliteit en beschikbaar voor iedereen.

Mathew Lawrence

The Guardian
Verenigd Koninkrijk | dagblad | oplage 134.000
Onafhankelijke kwaliteitskrant van linkse signatuur.

NEE

In de socialistische heilstaat waar we naartoe gaan kun je alleen Jeremy Corbyn bellen als je geen internetverbinding hebt. Vorige week kondigde de Labourpartij aan Openreach te willen nationaliseren. Internet wordt ‘gratis’ – oftewel bekostigd uit hogere belastingen en schulden.

Over Openreach – de monopolist die het grootste deel van het Britse breedband- en telefoonnetwerk aanlegt en onderhoudt – regent het klachten. Een nieuwe telefoonlijn aanvragen duurt weken en de service is belabberd. Maar de werkelijke oplossing voor dit probleem is een andere. De concurrentie onder aanbieders van glasvezelverbindingen moet worden gestimuleerd en Openreach moet eventueel worden opgesplitst in regionale groepen. Het plan van Labour om een monolithische breedbandaanbieder te creëren biedt een extreemlinkse regering verregaande macht om het internet te controleren, te beslissen wat we wel en niet mogen zien en ons online te bespioneren.

“Innovaties door wetenschappers en ondernemers hebben geen effect zolang onze cultuur blijft hangen in nostalgie.”

Een dreigende nationalisering zal investeerders als Openreach, Virgin en CityFiber, die staan te popelen om miljarden in de aanleg van glasvezel te steken, wegjagen. De eerste tekenen daarvan zijn al zichtbaar: telecomprovider TalkTalk stelde een miljardeninvestering uit nadat de plannen bekend waren geworden. Ook zullen gedupeerde bedrijven proberen Labours nationalisering juridisch aan te vechten; mogelijk ziet de Europese Unie er zelfs staatssteun in en steekt ze er een stokje voor. Dat zou het hele project maanden, zo niet jaren vertragen. Onze economie en onze burgers hebben behoefte aan een snelle aanleg van zo’n netwerk, niet aan getreuzel van bureaucraten.

Labour zegt dat het plan 20,3 miljard pond gaat kosten om aan te leggen en 230 miljoen per jaar om te onderhouden. Analisten uit de industrie waarschuwen echter dat het bepaald niet zo’n koopje zal worden: in werkelijkheid zullen de kosten veel hoger liggen. Niet meegerekend zijn de benodigde 12,5 tot 20 miljard pond om Openreach te nationaliseren, naast verdere miljarden om andere providers te nationaliseren – allemaal geld dat beter aan andere overheidsdienstverlening kan worden besteed.

In het verleden is het met breedband van staatswege faliekant misgelopen. In 2009 beloofde de Australische Labourpartij een nationaal breedbandnetwerk aan te gaan leggen waarop 93 procent van alle Australische huishoudens zou worden aangesloten. Zes jaar later had maar een op de twaalf huishoudens toegang tot het netwerk, en nog steeds het is het niet af.

Innovaties door wetenschappers en ondernemers hebben geen effect zolang onze cultuur blijft hangen in nostalgie. Dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur blijken gevaarlijke socialistische ideeën nog steeds springlevend. Corbyn is met zijn belofte van gratis lekkers opnieuw deze heilloze weg ingeslagen.

Matthew Lesh

The Daily Telegraph
VK | dagblad | oplage 840.000
Het conservatieve dagblad van Engeland op broadsheet.

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie