Kirgiziërs boos om grootschalige corruptie

Radio Free Europe / 360  | 27 December 2019 - 20:0027 Dec - 20:00

In Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizië, zijn opnieuw honderden demonstranten de straat op gegaan. Ze willen dat de regering journalisten beter beschermt en een onderzoek start naar beschuldigingen van grootschalige corruptie bij de douane.

Het is al weken onrustig in het Centraal-Aziatische land, sinds uit onderzoek door een collectief van onderzoeksjournalisten is gebleken dat honderden miljoenen dollars uit Kirgizië zijn gesluisd. Het zou gaan om circa $1 mrd, die grotendeels via een netwerk van Khabibula Abdukadyr, een schimmige, in China geboren Oeigoer, het land uit is gesmokkeld.

Een andere Oeigoerse zakenman die bij de zwendel betrokken was, Aierken Saimaiti, had documenten aan de journalisten doorgespeeld, waarna de zaak in november aan het rollen kwam. Volgens Saimati speelde Raiymbek Matraimov, plaatsvervangend chef van de Kirgizische douane, een belangrijke rol in het beschermen van het smokkelimperium van Abdulkadyr. Saimaiti werd op 10 november in Istanbul doodgeschoten; oud-douanechef Matraimov ontkent alle beschuldigingen.

(Radio Free Europe, Praag)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie