De buitenlandse pers over de aanval op de Iraanse generaal Qassem Soleimani

Courrier / 360  |  4 January 2020 - 14:41 4 Jan - 14:41

Qassem Soleimani, een sleutelfiguur in de Iraanse invloed in het Midden-Oosten, stierf donderdag in een door de VS geleide aanslag op een militaire basis van de luchthaven van Bagdad, op bevel van Donald Trump. De aanslag, die drie dagen na een aanval op de Amerikaanse ambassade door pro-Iraanse milities in de Iraakse hoofdstad Bagdad plaatsvindt, wekt de vrees voor een explosie van geweld in Irak en wordt door sommigen gezien als oorlogsverklaring.

‘Hij was een van de meest prominente militaire figuren in Iran’, schrijft de Israëlische krant Haaretz. Generaal Qassem Soleimani had sinds 1998 de leiding over Al Quds, de elite-eenheid van de Revolutionaire Garde.

‘Soleimani, een voormalige bouwvakker die snel omhoogklom binnen de Revolutionaire Garde, werd beschouwd als een van de mensen die het dichtst bij grootayatollah Ali Khamenei, stonden’, schrijft Haaretz. Volgens The New York Times was de 62-jarige man een echte ster in zijn land, en werd hij ‘door sommigen zelfs gezien als een toekomstige leider van Iran’.

Soleimani was een gevreesde tegenstander van de Verenigde Staten en bondgenoten en een sleutelfiguur binnen het Midden-Oosten, waar hij het diplomatieke gewicht van Teheran versterkte, met name in Irak en Syrië, twee landen waar Washington militair is geëngageerd. Hij is verantwoordelijk voor Iraakse zaken in het ideologische leger van de Islamitische Republiek en speelde vanaf 2018 een belangrijke rol in de politieke onderhandelingen over de vorming van een regering in Irak. ‘Ik ken geen enkele Iraniër die belangrijker was voor de verwezenlijking van de ambities van het Midden-Oosten dan hij’, merkte geleerde Andrew Exum op in een analyse gepubliceerd op The Atlantic.

Oorlogsverklaring
Het Pentagon bevestigde in een verklaring dat het de Iraanse generaal had gedood, op bevel van de president. Volgens Washington was ‘Soleimani actief plannen aan het voorbereiden om Amerikaanse diplomaten en soldaten in Irak en de regio aan te vallen’. Het Pentagon beschuldigde het Iraanse leger bovendien van het ‘orkestreren van aanvallen op coalitiebases in Irak in de afgelopen maanden’, evenals de aanval eerder deze week op de Amerikaanse ambassade in Bagdad.

Na de schok van de aankondiging van de dood ‘van deze unieke persoonlijkheid, die waarschijnlijk als onvervangbaar wordt beschouwd door het Iraanse regime, vragen sommige mensen zich af wat de mogelijke gevolgen zijn van de moord op deze gerespecteerde figuur’, schrijft The Washington Post.

Voor Politico betekent ‘de moord op een van de hoogste Iraanse militaire commandanten, op bevel van Donald Trump, niet alleen de eliminatie van een gevaarlijke vijand, maar ook de riskante escalatie van de spanningen die averechts kan uitpakken voor de VS en bondgenoten in het Midden-Oosten en daarbuiten’.

Hillary Mann Leverett, een voormalig functionaris van de nationale veiligheid van het Witte Huis die donderdag sprak met Al Jazeera, noemde de moord op generaal Soleimani een ‘oorlogsverklaring’ aan Iran. ‘Amerikanen in de hele regio moeten op hun hoede zijn. We bevinden ons nu in een ongelooflijk gevaarlijke situatie,’ zei ze. ‘Soleimani doden staat gelijk aan het vermoorden van de Amerikaanse minister van Defensie,’ aldus Leverett.

Auteur: Noémie Taylor-Rosner
Bron: Courrier International

Tags: soleimani

Plaats een reactie