Washington dreigt 52 doelen aan te vallen als Iran terugslaat

Courrier International / 360  |  5 January 2020 - 15:15 5 Jan - 15:15

De spanningen tussen Washington en Teheran liepen weer op zaterdag 4 januari, nadat er raketten vielen nabij de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Donald Trump waarschuwde dat de Verenigde Staten belangrijke Iraanse doelen zouden aanvallen als Teheran Amerikaanse belangen zou schaden. Volgens verschillende experts en hoge ambtenaren lijkt Washington niet overtuigd van de bereidheid van Teheran om de confrontatie aan te gaan.

Is de gevreesde escalatie na de moord op de machtige Iraanse generaal Soleimani al begonnen? Slechts enkele uren na de begrafenis van de sterke man van Teheran waren verschillende Amerikaanse belangen het doelwit op zaterdag 4 januari in Bagdad. Raketten en mortiergranaten vielen bijna gelijktijdig in de sterk versterkte Groene Zone van de Iraakse hoofdstad, waar de Amerikaanse ambassade is gevestigd, evenals op Balad Air Base, waar Amerikaanse troepen zijn ondergebracht, maar zonder slachtoffers, meldt Al Jazeera. Volgens tv-correspondent Osama Bin Javaid: Geen van de projectielen landde op het terrein van de ambassade.’

Zonder rechtstreeks over deze twee aanvallen te spreken, heeft de Amerikaanse president Donald Trump een paar uur later zijn stem weer op Twitter laten horen: de Verenigde Staten hebben 52 doelen in Iran geselecteerd en zullen ze ‘heel snel en heel hard’ (‘WILL BE HIT VERY FAST AND VERY HARD’) aanvallen als de Islamitische Republiek aanvallen uitvoert op Amerikaans personeel of materieel, zei Donald Trump. Sommige van deze Iraanse doelen ‘zijn van een zeer hoge standaard en erg belangrijk voor Iran en voor de Iraanse cultuur’, zei hij.

‘De president waarschuwde nadat Amerikaanse inlichtendiensten zaterdag ontdekten dat Iraanse raketeenheden in het hele land in een verhoogde staat van paraatheid waren’, vertelde een Amerikaanse functionaris zaterdag aan de New York Times.

Volgens andere bronnen die door het Amerikaanse dagblad zijn geïnterviewd, ‘is het niet duidelijk of Iran zijn raketten in stelling brengt om een Amerikaanse aanval te voorkomen, of dat ze hun eenheden mobiliseren voor een grote aanval tegen doelen of Amerikaanse bondgenoten in de regio als vergelding voor de dood van generaal Soleimani’. Verschillende Amerikaanse functionarissen hebben gezegd ‘niet te vrezen voor massale represailles uit Iran, deels vanwege verdeeldheid binnen de Iraanse leiders’, merkt de New York Times op.

Is Iran een ‘papieren tijger’?

‘De Amerikaanse president en zijn naaste adviseurs lijken te geloven dat Iran een papieren tijger is en dat hij, zodra hij een tik op de neus gehad heeft, zich in zijn grot zal terugtrekken’, onderstreept Colin Kahl, voormalig veiligheidsadviseur van Joe Biden, in een analyse gepubliceerd op de website van het tijdschrift Foreign Policy. ‘Het is waar dat het Iraanse regime in het verleden soms voorzichtig was wanneer het geconfronteerd werd met een sterkere tegenstander […] maar de aanval tegen Soleimani is anders. Het was een flagrante geweldsdaad tegen iemand die aantoonbaar de op één na hoogste functionaris van het land was’, aldus de expert. ‘Het regime zal reageren wanneer, waar en hoe het hen uitkomt, want het enige dat het meer vreest dan een conflict met de Verenigde Staten is gezichtsverlies na zo’n directe aanval’, zegt Colin Kahl. Iran heeft beloofd de dood van de machtige Iraanse generaal te wreken.

Aan Irakese kant is het tijd voor onzekerheid en angst. De aanval op generaal Soleimani ‘heeft Irak geschokt, waardoor de langdurige angst is toegenomen dat Iraaks grondgebied opnieuw het middelpunt zal worden van een bloedige oorlog tussen Washington en Teheran. Voor veel Irakezen die in het midden gevangen zitten, is Bagdad nu de echo van de onzekerheden die aan de Amerikaanse invasie in 2003 voorafgingen’, schrijft de Washington Post.

Auteur: Noémie Taylor-Rosner
Bron: Courrier International

Plaats een reactie