Verwarring over de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak

Courrier International / 360  |  7 January 2020 - 16:42 7 Jan - 16:42

In een ten onrechte verzonden brief kondigden de Verenigde Staten op maandag 6 januari aan dat zij zich zouden voorbereiden om Irak te verlaten om daarna de informatie te ontkennen. Deze verwarring heeft bijgedragen tot een extreem gespannen situatie sinds de de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad.

Dit leidde tot een enorme puinhoop die voor paniek zaaide tot op het hoogste niveau van het Pentagon.

In de brief die snel werd opgepikt door de pers, heeft de door de VS geleide coalitie om de Islamitische Staat te bestrijden aangekondigd dat het Irak spoedig zou verlaten Dit deed het in overeenstemming met het besluit van het Iraakse parlement, maar het bericht zorgde voor algemene verbazing. Minister van Defensie Mark Esper ontkende de informatie kort daarop, aldus Fox News. Hij was net zo verrast als de journalisten en kon hij niet meer details geven.

‘Meer dan een uur lang waren militaire functionarissen in Washington en Bagdad niet in staat om een ​​definitief antwoord te geven op de waarheidsgetrouwheid van de brief en of het aangaf dat Amerikaanse troepen in feite op het punt stonden teruggetrokken worden uit Irak. Het gebrek aan duidelijkheid heeft de verwarring over de betekenis van deze aankondiging aanzienlijk aangewakkerd’, aldus CNN.

Uiteindelijk was het de Amerikaanse stafchef, generaal Mark Milley, die de situatie verduidelijkte. Het was eigenlijk een ‘niet-ondertekende brief’, vertelde hij verslaggevers enkele uren later. ‘Hij had nooit moeten worden gestuurd,’ voegde hij eraantoe, en bestempelde het ‘een te goeder trouw gemaakte fout’.

In de brief legde generaal Seely, commandant van Amerikaanse troepen in Irak, uit dat Washington de anti-jihadistische coalitietroepen ‘herpositioneerde’ in een poging ‘zich op een veilige en efficiënte manier terug te trekken’. Een coalitiebron vertelde BBC-journalist Jonathan Beale dat de brief in feite geschreven was ‘om de Irakezen te informeren dat de Verenigde Staten troepen verplaatsen buiten de Groene Zone [waar de Amerikaanse ambassade zich bevindt in Bagdad] om bescherming te bieden aan andere gebieden en dat dit geen algemene terugtrekking betekende’.

Een ‘geheel nieuwe crisis’ in Irak

Deze ‘snel de kop ingedrukte’ controverse is ‘indicatief’ voor de omvang van de crisis in de Verenigde Staten sinds de moord op Iraanse generaal Soleimani, merkt de Washington Post op. ‘Terwijl Irak de afgelopen drie jaar slechts als een secundaire zorg is beschouwd – voornamelijk als basis voor de militaire inspanningen tegen de Islamitische Staat en als observatiepost van Iran – is het land plotseling een echt probleem geworden voor de Verenigde Staten,’ onderstreept het Amerikaanse dagblad.

Donald Trump wordt vandaag geconfronteerd met ‘een geheel nieuwe crisis en op hetzelfde slagveld dat zijn twee voorgangers heeft geteisterd’. Volgens de Washington Post zijn veel ambtenaren en experts bezorgd dat ‘de regering geen strategie heeft om de waarschijnlijke escalatie van het conflict tussen de VS en Iran aan te pakken’. De zorg is zelfs ‘nog acuter in Irak, waar de twee mogendheden al lang strijden om invloed op de regio’, concludeerde de krant.

Nu de periode van rouw om de dood van generaal Soleimani ten einde loopt, bereiden de Verenigde Staten zich nu voor op een mogelijke reactie van Teheran in de komende vierentwintig of zesendertig uur, meldt CBS News, na een ontmoeting met een hoge Amerikaanse functionaris. ‘De grootste zorg blijft de Iraanse langeafstandsraketten,’ verklaarde deze. Tot nu toe ‘zijn ze niet in gereedheid gebracht, maar de waarschuwingsstatus is verhoogd, wat betekent dat ze binnen vierentwintig uur in grote aantallen kunnen worden verplaatst en gelanceerd’.

Auteur: Noémie Taylor-Rosner

Bron: Courrier International

Plaats een reactie