Russisch persbureau in Estland stopt

RFE/RL / 360  | 10 January 2020 - 20:0010 Jan - 20:00

Het door het Kremlin aangestuurde Russische persagentschap Sputnik zegt te stoppen met zijn activiteiten in Estland nadat ruim dertig werknemers ontslag hebben genomen onder druk van de Estse politie. Volgens een verklaring van Sputnik vrezen ze strafrechtelijke vervolging.

‘De politie van Estland heeft ons een ultimatum voorgelegd’, aldus de verklaring: ‘óf we beëindigen onze arbeidscontracten en werken niet langer voor Sputnik Estland, óf er beginnen strafzaken tegen ons’. Vorige maand waarschuwde de Estlandse politiemedewerkers van Sputnik Estland dat ze konden worden vervolgd op grond van sancties van de EU tegen Rusland.

Sputnik Estland publiceert tekst- en audioberichten online in het Russisch en het Ests en wordt beheerd door het Russische staatsmediabedrijf Rossia Segodnya, dat ook tv-kanaal RT en de nieuwsagentschap RIA-Novosti bezit. Dmitry Kiselyov, CEO van Rossia Segodnya en tevens tv-commentator die bekend staat om zijn felle antiwesterse scheldkanonnades, staat op de sanctielijst van de EU.

(RFE/RL, Praag)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie