Verkiezingen in Taiwan: wat er op het spel staat

Foreign Affairs / 360  | 11 January 2020 - 10:0011 Jan - 10:00

Vandaag vinden de presidentsverkiezingen van Taiwan plaats. Het grootste verschil tussen de twee Taiwanese presidentskandidaten is hun standpunt over de omgang met China. De uitslag kan daarom van aanzienlijke invloed zijn op de geopolitieke verhoudingen.

Vandaag, 11 januari, gaat de bevolking van Taiwan naar de stembus voor een van de belangrijkste presidentsverkiezingen in de geschiedenis van het eiland. De twee voornaamste kandidaten, de huidige president Tsai Ing-wen van de Democratisch Progressieve Partij (DPP) en uitdager Han Kuo-yu van de Kuomintang (KMT), staan lijnrecht tegenover elkaar waar het gaat om belangrijke economische, veiligheids- en maatschappelijke onderwerpen.

Het grootste verschil tussen hen is hun standpunt over de omgang met China. Han wil graag nauwe banden met China en is het in de grond eens met de opvatting van Beijing dat Taiwan en China tot hetzelfde land behoren. Er zijn aanwijzingen dat Beijing gebruik heeft gemaakt van desinformatie en bondgenoten in de media om Han te steunen. Tsai, wier partij een onafhankelijk Taiwan voorstaat, spreekt zich steeds duidelijker uit over het gevaar dat China voor het eiland en de wereldwijde democratie vormt.

» Lees verder in de Reader op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie