De spelers en het wereldtoneel

360 / Amsterdam  | 11 January 2020 - 14:0011 Jan - 14:00

Deze vier regeringsleiders gaan we in 2020 nog regelmatig terugzien.

» Lees dit artikel in de Reader

Volodymyr Zelensky

Voor Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne, geldt dat het leven de kunst imiteert. Hij was acteur, regisseur, komiek en ster van een tv-show waarin een nederig burger tot president werd verkozen. En dat werd voor Zelensky realiteit: hij werd daadwerkelijk gekozen als president en is inmiddels aan een ambitieus hervormingsprogramma begonnen. Zijn land is verdeeld in het ‘oranje’ westen, dat de kant van Europa kiest, en het ‘blauwe’ oosten, dat naar de Russische kant neigt. Zelensky, wiens naam ‘groen’ betekent, kreeg steun van beide kanten. Eind 2019 werd Zelensky ervan beschuldigd in het geheim te hebben samengewerkt met Donald Trump, die Zelensky’s positie zou versterken in ruil voor het aanpakken van een rivaal. Nationale hervorming in het eigen land, samenspanning en gesjoemel in het buitenland: de Zelensky-show is nog lang
niet ten einde.

MOGEN WE EVEN JE AANDACHT?
Dit artikel krijg je van 360 cadeau. We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. Daarom zijn we blij als je dit artikel voor ons deelt. Nog blijer zijn we als je je bij ons aansluit: Probeer nu 5 nummers voor maar 15 euro. Duurt een paar minuten, stopt automatisch.
Bedankt

Hun Sen

Hun Sen, ’s werelds langstzittende minister-president, gaat deze maand het 35ste jaar in als leider van Cambodja. Toen hij op 14 januari 1985 aan de macht kwam, was het land herstellende van de verwoesting die aanhangers van de Rode Khmer achterlieten. Sinds die tijd heeft Hun Sen zoals het een goede autocraat betaamt de leefomstandigheden aanzienlijk verbeterd in ruil voor gehoorzaamheid aan de president en diens bevelen. Zijn oudste zoon, Hun Manet, heeft hij tot een belangrijke functie in het leger benoemd. Degenen die strijden voor fundamentele vrijheden wacht gevangenisstraf, marteling of zelfs de dood. De economie blijft groeien, mede dankzij China, die de export opvangt en grote sommen geld op de staatsrekening stort. Geen enkele reden dus voor de 68-jarige Hun Sen om aan opstappen te denken.

Cristina Kirchner

De uitslag van de Argentijnse verkiezingen van 2019 was op z’n zachtst gezegd verrassend. Zittend president Mauricio Macri had de Argentijnen weliswaar om de oren geslagen met zware economische hervormingen, maar die waren dan ook hard nodig na de puinhoop die zijn voorganger Cristina Kirchner had achtergelaten. Maar Macri won niet. In zijn plaats werd Alberto Fernández van de oppositie tot president gekozen, na een campagne die gericht was op de comeback van zijn running mate Cristina Kirchner. Zijn partij ging er met een ruime winst vandoor en de nog immer populaire Kirchner werd vice-president, naar het schijnt met verreikende invloed. De geschrokken markten reageerden direct en de koers van de peso schoot omhoog. Zelfs als de gematigde Fernández het overwicht behoudt tegenover de strijdvaardige Kirchner, belooft 2020 geen makkelijk jaar te worden voor buitenlandse investeerders en zeker niet voor de Argentijnse economie.

Abdalla Hamdok

Tijdens de Soedanese coup in 2019 verloor Omar al-Bashir zijn macht na een presidentschap van 30 jaar en het land bleef als rokende puinhoop achter. Tijdens een transitieperiode van 39 maanden zal de nieuwe minister-president Abdalla Hamdok (foto), econoom en politiek nieuweling, de macht moeten delen met dezelfde militairen die met Bashir hebben samengewerkt. Ook moet hij samenwerken met een paramilitaire leider die behoort tot de van genocide beschuldigde Janjaweed-militie. Ondertussen is de staat van de economie rampzalig. Er is een tekort aan eten, brandstof en elektriciteit, en rebellerende regio’s erkennen de nieuwe politieke situatie niet. Hamdok, die zich geconfronteerd ziet met machtswellustige soldaten en de publieke opinie, moet alle zeilen bijzetten om de macht over het land te winnen en te behouden.

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

© Mahmoud Hjaj / Anadolu Agency