Nieuwe Japanse wetten vanwege vergrijzing

Kort nieuws | Japan Times  |  9 February 2020 - 15:00 9 Feb - 15:00

De Japanse regering heeft dinsdag wetsvoorstellen goedgekeurd op grond waarvan bedrijven werknemers mogen aansporen om te blijven werken tot 70 jaar. Vanwege de snelle vergrijzing wil Japan de beroepsbevolking uitbreiden om de stijgende kosten van sociale zekerheid te kunnen blijven dekken.

De wetten verplichten tot niets maar ze roepen bedrijven op om uit vijf opties kiezen, zoals verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd of het schrappen ervan, of werknemers toe te staan langer door te werken dan de leeftijdsgrens. De twee andere opties voor bedrijven zijn de uitbesteding van sommige activiteiten aan gepensioneerden die een eigen bedrijf beginnen of die freelancer worden, of om ze te laten werken aan filantropische projecten die door de bedrijven worden uitgevoerd.

De regering is ook voornemens om uitkeringen aan werknemers van 60 tot 64 jaar te verlagen. Deze uitkeringen waren ooit bedoeld ter compensatie van de drastisch dalende salarissen bij het behalen van de zestigste leeftijd.

(Japan Times, Tokio)

» Lees verder

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie