Populaire kroegbaas viert vertrek uit de EU

Europa | #174  | 14 February 2020 - 09:0014 Feb - 09:00

Oprichter van de caféketen Wetherspoon en fervente voorstander van een brexit, beloofde een verlaging van de bierprijs bij een no-deal. Hij gaat in zijn 875 pubs aantonen hoe bruisend de Britse handel buiten de EU kan zijn.

» Oorspronkelijke bron: Prospect | Londen

Op een donkere woensdag­middag zo tegen een uur of vijf, aan het einde van een Londense werkdag, komen er in hoog tempo steeds meer bezoekers Shakespeare’s Head binnen. Shakespeare’s Head is een van de 875 cafés van JD Wetherspoon in Engeland. Er staan drie gokapparaten, er ligt een enigszins verschoten rood tapijt versierd met krullen en varens, er zijn eiken zitjes met hoge ramen en overal klinkt vrolijk gelach. Elk tafeltje is bezet. In het midden van dat alles torent Tim Martin met zijn bijna twee meter en zijn zilvergrijze manen overal bovenuit. Gekleed in een poloshirt en jeans plaagt hij een enigszins zenuwachtige serveerster, die hij ervan moet overtuigen dat ze de o zo herkenbare oprichter en directeur van de keten zijn koffie in rekening moet brengen. ‘Zelfs geen personeelskorting?’ vraagt ze. ‘Nee,’ antwoordt hij, ‘zelfs geen personeelskorting.’

Wetherspoon is al enige tijd een vertrouwde aanwezigheid op de Britse A-locaties. Zowel vanwege de goedkope drank als vanwege Martin zelf, de belichaming van een typische pubbezoeker, een rebelse, strijdbare voorvechter van de brexit en een van de bekendste zakenlieden in Engeland. Op de een of andere manier is deze keten het laatste bastion geworden van de typische arbeidersgezelligheid in een tijd waarin cafés sluiten en wijken veryuppen, en tegelijkertijd een trekpleister voor studenten en hipsters. Het is overdreven om te stellen dat de keten voor elk wat wils biedt, maar het lijkt er wel op, het is in ieder geval een plek voor een breed scala van mensen die elkaar normaal gesproken niet tegenkomen.

Café-imperium
Een vaak gehoorde constatering is dat Engeland tegenwoordig wordt geteisterd door slopende, deprimerende cultuurbotsingen die het land verscheuren. Volgens de algemene opinie heeft de brexit het land, dat na tientallen jaren Thatcher, bezuinigingen en ongelijkheid al verdeeld was, verder opgesplitst: tussen de hopeloos nostalgische postindustriële steden en de pretentieuze, globalistische binnensteden; tussen klaproosdragende patriotten en statelozen. Die mensen lopen in principe niet over hetzelfde tapijt. Maar het publiek in een gemiddelde Wetherspoon vertelt een ander verhaal. Hoe heeft een caféketen dat voor elkaar gekregen?

» Lees dit artikel in de Reader / op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie