Europa faciliteert apartheid in Israël

Israel | Midden-Oosten | Ha'aretz  |  2 March 2020 - 09:00 2 Mar - 09:00

De Europese Unie mag zich niet langer beperken tot wat lauwe kritiek op het Israëlische beleid, aldus de bekende journalist Gideon Levy. ‘Of je legt sancties op óf je steunt de bezetting.’

» Lees dit artikel in de Reader / Op Blendle

Israël heeft zichzelf in de nesten gewerkt – en de nieuwe hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid werd voor de wolven gegooid. Josep Borrell had het nog niet gewaagd om Israël te waarschuwen tegen annexaties van land of de poorten van de hel zwaaiden meteen open. De woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de EU-buitenlandchef dit standpunt ‘slechts enkele uren na ontmoetingen in Iran’ wereldkundig had gemaakt, alsof dat een teken was dat Borrell eigenlijk een Iraanse agent is. En daarna gaf de woordvoerder de moeder aller waarschuwingen af aan Europa: ‘De keuze voor dit gedrag is de beste manier om er zeker van te zijn dat de rol van de EU in welk diplomatiek proces dan ook minimaal zal zijn.’

Europa is verloren. Israël zal zonder Europa vrede sluiten. Morgenochtend. De krant Israel Hayom mengde zich natuurlijk ook in de propagandaslag door de Spaanse politicus eraan te herinneren dat hij vijftig jaar geleden als vrijwilliger in de kibboets Galon verbleef – ‘je vraagt je af hoe dat hem heeft beïnvloed’ – en te opperen dat hij tot persona non grata moet worden verklaard. Dat was het, Borrell, zeg maar gedag tegen je carrière. Zo zal geschieden met de man die het waagde Israëls schaamteloze minachting voor het internationale recht te veroordelen.

MOGEN WE EVEN JE AANDACHT?
Dit artikel krijg je van 360 cadeau. We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. Daarom zijn we blij als je dit artikel voor ons deelt. Nog blijer zijn we als je je bij ons aansluit: Probeer nu 5 nummers voor maar 15 euro. Duurt een paar minuten, stopt automatisch.
Bedankt

Papieren tijger
Maar het dreigende offensief tegen Borrell – dat de laatste paar jaar zo kenmerkend is geworden voor de Israëlische democratie, die uitvaart tegen iedereen die ook maar een woord van kritiek durft te uiten – is gericht aan een papieren tijger. Israël, een held in het verslaan van zwakkelingen, weet dat de EU eigenlijk maar een muis is die brulde en heeft geleerd die te negeren. ‘Er is maar één plek in de wereld waar we een probleem hebben,’ zei Benjamin Netanyahu ooit tijdens een privébijeenkomst, terwijl hij op de wereldkaart die achter hem aan de muur hing grinnikend wees naar West-Europa. De rest van de wereld had hij in zijn zak.

Netanyahu had gelijk. De EU is inderdaad een papieren tijger tegenover Israël vanwege de verlammende structuur van de Unie, vanwege de rechtse golf die haar leden overspoelt en vanwege het feit dat ze buigt voor de emotionele chantage van Israël en de joodse lobby. Dat gebeurt er nu eenmaal als je jarenlang je schuldbewuste, bange best doet om Israël alleen met gevlei, hulp en begrip voor je te winnen en door het mee te laten doen aan het Eurovisie Songfestival en Europees voetbal. Dat gebeurt er als je alleen holle, veroordelende verklaringen afgeeft en er nooit over piekert om echte maatregelen te nemen.

Borrell werd kwaad en liet een zwak dreigement horen toen hij zei dat annexaties niet onbestraft zullen blijven. Maar annexaties zullen wel onbestraft blijven. In stilte. De donderende stilte van Europa. Je kunt altijd rekenen op de vrienden van de bezetting in de EU, op die bakens van democratie en mensenrechten als Hongarije, Roemenië, Slowakije en de Tsjechische Republiek. Je kunt rekenen op de schuldgevoelens van Duitsland, of moslimhaat, op de druk die uit-geoefend zal worden door de Verenigde Staten.

De Joods-Israëlische lobby heeft Europa al het zwijgen opgelegd door het verzet tegen de bezetting te criminaliseren en het te stigmatiseren als een equivalent van antisemitisme. Europa is al gezwicht voor deze cynische manipulatie. Nu zal het ook zwichten voor Donald Trumps annexatieplan. Nog een paar veroordelingen en alles is weer bij het oude – met Israël als de lieveling die zich alles kan permitteren.

Apartheid
Materiaal en gebouwen voor de Palestijnen verwoesten waaraan de EU met miljoenen euro’s heeft bijgedragen? Ga je gang. De besluiten van de EU negeren? Welkom in Israël. Sancties? Die zijn alleen voor het zwakke Rusland als die de Krim binnenvalt, niet voor de supermacht die de Westoever binnenviel en die voorgoed bleef bezetten en er nooit voor is bestraft.

Als Europa werkelijk invloed wil uitoefenen, moet het zichzelf bevrijden van het idee dat het Israël vriendelijk hoort toe te spreken en het moet proberen te overtuigen. Dat heeft Europa al tientallen jaren tevergeefs geprobeerd. Nu is de tijd gekomen voor actie, Europa. Of je legt sancties op óf je steunt de bezetting. Bespaar ons alleen je vrome maar betekenisloze verklaringen.

Het is tijd dat Europa de werkelijkheid onder ogen ziet: de tweestatenoplossing is verleden tijd. Het moet zijn ambassadeurs in Ramallah vragen hoe de Westoever er nu uitziet en wat de kansen zijn om de honderdduizenden kolonisten weg te krijgen die het land hebben overgenomen. Als Europa invloed wil hebben, moet het een nieuwe, revolutionaire taal leren – een die spreekt over gelijke rechten voor allen. Blijven doorgaan over ‘twee staten’ en zich laten intimideren door Israëlische dreigementen levert maar één ding op: de triomf van apartheid. En daar zal Europa volledig deelgenoot van zijn.

Gideon Levy

Ha’aretz
Israël | dagblad | oplage 80.000

De eerste Hebreeuwse krant die in 1919 onder Engels mandaat uitkwam. ‘Het land’ is dé krant voor Israëlische politici en intellectuelen.

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

President Trump presenteerde onlangs zijn plan om het Israëlisch-Palestijns conflict op te lossen. Het plan oogstte veel kritiek, omdat het zonder Palestijnse inbreng tot stand was gekomen. © Yuri Gripas / HH