Het coronavirus wereldwijd. Een overzicht

Wereldwijd | 360  | 15 March 2020 - 09:5515 Mar - 09:55

Na Italië nemen ook Frankrijk en Spanje drastische maatregelen. Een Amerikaanse verkoper probeerde een slaatje uit de pandemie te slaan en de Roemeense regering zit in quarantaine.

Spanje en Frankrijk, ‘twee van de grootste staten van de Europese Unie’, ‘volgden Italië’ op zaterdag 14 maart en kondigden ‘brede’ noodmaatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden, schrijft de BBC. Tot deze ‘drastische’ aanpak werd besloten, licht Financial Times toe, ‘omdat Europa de regio is waar wereldwijd de snelste groei’ plaatsvindt van Covid-19.

Inderdaad, het continent bevindt zich nu in het ‘epicentrum’ van de pandemie van het nieuwe coronavirus, haalt Slate de directeur-generaal van de WHO op vrijdag aan. De Amerikaanse organisatie constateert dat ‘China nog steeds veel meer gevallen heeft dan enig ander land, maar dat het tempo [van verspreiding] aldaar dankzij draconische en soms extreme maatregelen is afgenomen’.

In Frankrijk worden ook winkels gesloten

In Frankrijk kondigde de premier zaterdagavond aan dat alle ‘niet-essentiële’ vestigingen worden gesloten. Deze maatregel heeft gevolgen voor ‘cafés, restaurants, bioscopen en de meeste winkels’, meldt BBC. De sluiting ging om middernacht in. ‘Essentiële’ winkels, zoals supermarkten, drogisterijen, banken, tabak winkels en benzinestations, blijven open.

‘Frankrijk is hiermee officieel overgegaan naar fase 3’, schrijft LeSoir.

De eerste ronde van gemeenteraadsverkiezingen, gepland voor vandaag, blijft staan. ‘Maar over de tweede ronde, die zondag 22 maart zou moeten plaatsvinden, is nog niets besloten’, vervolgt de Belgische krant.

De maatregelen komen op een moment dat het aantal infecties in Frankrijk ‘de afgelopen 72 uur is verdubbeld tot ongeveer 4500’, licht The New York Times toe. ‘Er zijn 91 doden gevallen en 300 patiënten met coronavirus verkeren in kritieke toestand – de helft van hen is jonger dan 50 jaar.’

46 miljoen Spanjaarden ‘opgesloten’

In Spanje, na Italië het zwaarst getroffen land in Europa met 191 doden, zijn 46 miljoen mensen nu ‘opgesloten’ om de golf van coronavirus in te dammen, schrijft Financial Times. ‘Het is illegaal om je huis te verlaten, behalve om basisbenodigdheden en medicijnen te kopen of om te werken’, aldus de BBC.

‘Niet alleen Madrid, maar heel Spanje wordt in quarantaine geplaatst om het coronavirus te stoppen’, schrijft El Pais. Spaanse autoriteiten meldden 1500 nieuwe gevallen op zaterdag, ‘de hoogste dagelijkse stijging in het land tot nu toe, wat het totaal op 5753 brengt.’

Zaterdagavond kondigde de regering aan dat ook Begoña Gómez, de vrouw van premier Pedro Sánchez, positief op coronavirus is getest.

Trump heeft geen corona

Donald Trump is geen drager van het coronavirus, meldde de arts van het Witte Huis zaterdag 14 maart. ‘Vanavond kreeg ik bevestiging dat de test negatief is’, aldus dokter Sean Conley. ‘De potentiële blootstelling van Trump vond al meer dan een week geleden plaats’, schreef The Washington Post in een artikel over ‘het testdebacle van Trump’ vóór de bekendmaking van de uitslag. De president van de Verenigde Staten had contact gehad met verschillende leden van een Braziliaanse delegatie die daarna positief werden getest.
Aanvankelijk ‘negeerde hij vragen over de mogelijkheid dat hij getest zou worden’. ‘Als het Witte Huis Trump er niet van kan overtuigen om de aanbevelingen op te volgen, waarom zouden anderen ze dan serieus nemen?’ vraagt het dagblad zich verontwaardigd af.

18.000 flessen hydroalcoholische gel tegen exorbitante prijzen doorverkocht

Terwijl flessen hydroalcoholische gel in het grootste deel van de Verenigde Staten onvindbaar zijn geworden, heeft een Amerikaan ze online verkocht tegen prijzen variërend van ‘8 tot 70 dollar’ per stuk. Amazon heeft het account inmiddels geblokkeerd.

The New York Times beschreef op zaterdag 14 maart hoe een Amerikaan 18.000 flessen hydroalcoholische gel had opgeslagen om ze door te verkopen lijn tegen exorbitante prijzen.

Noah Colvin, die in de buurt van Chattanooga, Tennessee woont, begon dit winstgevende handeltje met zijn broer Matt op 1 maart: ‘de dag na de aankondiging van de eerste dood’ van een persoon met Covid-19 in de Verenigde Staten, aldus de Gray Lady.

Tot $70 per fles

De twee mannen reden met een 4×4 naar een groot aantal Chattanooga-winkels. Overal waar ze de antiseptische gel vonden haalden ze ‘de schappen leeg’. Vervolgens doorkruisten ze de Tennessee en Kentucky, gingen naar alle ‘dollarwinkels’ en vulden flesjes met het gewilde spul. Noah Colvin zette de producten op Amazon. Zo’n ‘300’ flessen hydroalcoholische gel werden verkocht tegen prijzen variërend van ‘8 tot 70 dollar‘ per stuk.

Op 27 februari kondigde de online retailgigant aan dat het meer dan een miljoen producten van externe verkopers, waarvan de prijzen als buitensporig werden beschouwd, van zijn platform had verwijderd.

‘Terwijl miljoenen mensen in het hele land tevergeefs zoeken naar handdesinfecterend middel om zichzelf te beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus’, beschrijft The New York Times de situatie nu, ‘heeft Mr. Colvin 17.700 flessen in zijn bezit zonder dat hij ze ergens kwijt kan.’

Ludovic Orban mag nieuwe regering vormen

De demissionaire Roemeense premier Ludovic Orban heeft zaterdag de zegen van het parlement in Boekarest gekregen om een nieuwe regering te vormen, schrijft Nine O’Clock. Orban won zoals verwacht de vertrouwensstemming hierover. Van de 309 stemmen waren er volgens een partijsecretaris slechts 23 tegen.

Begin februari werden Orban en zijn regering weggestemd door het parlement, maar door het coronavirus is er weer een breed politiek draagvlak ontstaan voor de snelle vorming van een nieuwe regering. President Klaus Iohannis vroeg Orban daarop een nieuwe poging te wagen.

‘Vandaag is een boodschap van eenheid verzonden’, zei de Roemeense president Klaus Iohannis na de beëdiging van de regering. In dezelfde toespraak kondigde hij aan dat volgende week een noodtoestand van kracht wordt ter bestrijding van de Covid-19-epidemie, die tot dusver 102 mensen in het land heeft besmet.

Zelf zit de premier met zijn regering in quarantaine. Ze hadden contact gehad met een senator die later besmet bleek te zijn met het coronavirus.

Samengesteld met behulp van Courrier International.

Plaats een reactie