Moeten restricties al worden versoepeld?

Oostenrijk | Controverse | Der Standard  | 17 April 2020 - 13:0017 Apr - 13:00

De gezondheid van de bevolking moet zo goed mogelijk worden beschermd, maar gaat het isolement van de economie en de democratie niet te ver? Vorige week kondigde de Oostenrijkse minister-president Kurz al aan dat de strenge lockdown in Oostenrijk wordt versoepeld, maar de meningen in het Alpenland zijn verdeeld.

» Lees dit artikel in de Reader.

JA

Ook al is de omvang nog ongewis, één ding kan gerust worden gesteld: het coronavirus zal de wereldeconomie in een mondiale recessie storten. Onzeker is nog of werknemers en bedrijven jarenlang door een tranendal moeten gaan of dat de neergang spoedig zal worden gevolgd door een opleving.

Veel hangt af van hoelang de activiteiten zo ernstig worden beperkt als nu. Nadat de meeste winkels en restaurants de rolluiken hebben neergelaten, raakt de industrie zienderogen in een shocktoestand. Zelfs op plekken waar de productie nog op een laag pitje wordt voortgezet, brengen afgesloten grenzen de productieketens in gevaar.

Dat gaat niet alleen ten koste van welvaart en arbeidsplaatsen, maar knaagt ook heel langzaam aan de leveringszekerheid. De politiek maakt zich terecht zorgen om een toename van infecties bij een versoepeling van de maatregelen, maar er moet ook rekening worden gehouden met de schade die er momenteel ontstaat. Temeer daar het niet ‘alleen’ om economische schade gaat: de stijging van de werkloosheid en de armoede gaat gepaard met psychisch leed en huiselijk geweld.

BESTE LEZER
Mogen we even je aandacht?
We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. En dat lijkt in deze tijd nog harder nodig dan anders. Daarom bieden we een deel van onze context gratis aan. Steun je onze missie? Deel dan dit artikel, en, nog beter: sluit je bij ons aan! Al voor 15 euro ontvang je 5 nummers van 360 thuis. Duurt enkele minuten, stopt automatisch.
Bedankt

De regering zou daarom snel een stappenplan moeten presenteren zodat het vertrouwen terugkeert. Daarin moet onder meer staan: risicogroepen beschermen, hygiëneregels aanscherpen, scholen gesloten houden en het aantal tests opvoeren. Maar de economie en de maatschappij mogen niet langdurig in coma worden gebracht vanwege corona.

Auteur: Andreas Schnauder

Andreas Schnauder is chef economie bij Der Standard. Eerder was hij plaatsvervangend chef economie bij het Oostenrijkse dagblad Der Kurier en correspondent in Brussel.

Der Standard
Oostenrijk | dagblad | oplage 59.000

Profileert zich als liberaal en onafhankelijk. Vooral nationaal nieuws, maar geeft sinds 2005 The New York Times International Weekly uit, met zes pagina’s internationaal nieuws.

» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks onze selectie uit 943 kranten wereldwijd in uw inbox.

NEE

Alles heeft zijn prijs: zelden was deze spreuk zo juist en bloedserieus als nu. De veelomvattende contactverboden om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen verwoesten de economie. Maar volgens de deskundigen die de regering adviseren is er geen alternatief om het leven van mensen te redden die bij aanhoudend exponentiële stijgingen van het aantal gevallen de pech zouden hebben om zeer ernstig ziek te worden en te sterven.

Zo’n exponentiële ontwikkeling zou juist opnieuw worden geriskeerd als de draconische maatregelen zo snel buiten werking werden gesteld als menige vertegenwoordiger van het bedrijfsleven wel zou willen. Vooral in Duitsland, waar de contactverboden nog niet eens een week van kracht zijn [op 28 maart], staan woordvoerders van bedrijven hiervoor al in de startblokken. Dat is veel te vroeg, in China duurde het zes weken of langer tot de eerste versoepelingen.

Om de eis tot snelle normalisering de schijn van realiseerbaarheid te geven stelt menige gehaaste vertegenwoordiger van het bedrijfsleven begeleidende maatregelen voor die gelijkstaan met een maatschappelijke ramkoers. Om de jongeren met hun lagere overlijdensrisico terug te brengen naar het productieproces zouden de kwetsbaardere ouderen zich tot nader order moeten onttrekken aan het openbare leven, klinkt het dan bijvoorbeeld. Dat zou gelijkstaan met een feitelijke internering van de generatie 65-plus en een scheuring in de maatschappij – een te hoge prijs.

Auteur: Irene Brickner

Der Standard
Oostenrijk | dagblad | oplage 59.000

Profileert zich als liberaal en onafhankelijk. Vooral nationaal nieuws, maar geeft sinds 2005 The New York Times International Weekly uit, met zes pagina’s internationaal nieuws.

» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks onze selectie uit 943 kranten wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie