‘Plotseling werd ik een kwetsbaar iemand’

Wereldwijd | Europa | Politico  |  5 June 2020 - 13:00 5 Jun - 13:00

Columnist van de politieke nieuwssite Politico krijgt soms het gevoel dat het coronavirus, of de reactie van de maatschappij daarop, voor zijn gezegende generatie de toekomst aan het schrappen is.

Tot begin maart was ik een gezonde, dynamische, iets ouder dan 65-jarige man, die nog minstens twintig jaar actief leven voor zich had, met parttime werken, reizen en rondtrekken met mijn iets ouder dan 70-jarige vrouw, elke week een partijtje tennissen, concerten en theatervoorstellingen bezoeken, zorgen voor kinderen en kleinkinderen en aan onze eettafel bij te veel wijn met vrienden de wereld verbeteren. Ik werd boos bij als ik ‘senior’ werd genoemd, ook al heb ik een seniorenpas. Wie ik, senior? Schei toch gauw uit! Plotseling werd ik een ‘kwetsbaar iemand’, en mijn vrouw een ‘nog kwetsbaarder iemand’.

Ook als de lockdown voor de rest van de maatschappij wordt versoepeld, staan ons nog meer maanden thuisblijven te wachten, ‘voor ons eigen bestwil’ wordt ons afgeraden met de trein, de bus, de tram of het vliegtuig te reizen als deze hun dienst hervatten, mogen we onze kleinkinderen alleen nog op onze smartphone zien, ‘anders besmetten ze je’.

In meelevende, maar strenge bewoordingen vertellen onze kinderen ons dat we in de nabije toekomst absoluut niet op onze kleinkinderen kunnen passen, niet in hun huis of in ons eigen huis. Nu niet, in mei niet, in juni niet en ook niet in de zomervakantie. Als we naar de supermarkt gaan, spreken ze ons bestraffend toe, natuurlijk uit liefdevolle bezorgdheid voor onze veiligheid. Ik voel me als een puber die huisarrest heeft omdat hij stiekem heeft gerookt of gedronken.

» Lees verder in de Reader / Op Blendle
» Lees 360 nu voordelig. 3 maanden papier en digitaal voor €30. Of 3 maanden digitaal voor €15.

Plaats een reactie