Beijing gebruikt grof geschut

China | Azië | Baodaozhe (The Reporter)  |  7 June 2020 - 13:00 7 Jun - 13:00

Massale arrestaties in het democratische kamp en een nieuwe interpretatie van het beginsel ‘Eén land, twee systemen’: net als in 2003, ten tijde van sars, profiteert China van de pandemie om zijn gezag in Hongkong te laten gelden.

In de vroege ochtend van 18 april jongstleden deed de politie van Hongkong een inval in het huis van Jimmy Lai Chee-ying, oprichter van de persgroep Next Digital (die onder meer het zeer populaire onafhankelijke dagblad Apple Daily uitgeeft), om hem te arresteren. Veertien andere leden van het democratische kamp in Hongkong ondergingen hetzelfde lot.

De meeste aandacht van deze arrestaties trok die van Martin Lee Chu-ming (81), door de Hongkongers eerbiedig ‘de Vader van de democratie’ genoemd. Het was voor het eerst in meer dan vijftig jaar strijd voor de democratie dat deze eminente advocaat, die talloze voorvechters van de democratie heeft verdedigd, werd aangehouden.

Reden voor de golf van arrestaties was de deelname van de arrestanten aan verboden betogingen tegen het uitleveringswetsvoorstel van vorig jaar. [Dit voorstel wekte de woede van de Hongkongers, die het als een verzwakking van hun juridische positie ten opzichte van Beijing beschouwden.]

» Lees verder in de Reader / Op Blendle
» Lees 360 nu voordelig. 3 maanden papier en digitaal voor €30. Of 3 maanden digitaal voor €15.

Plaats een reactie