Meekijken met een pro-Israëlier

Israel | Midden-Oosten | Ha'aretz  | 20 June 2020 - 13:0020 Jun - 13:00

De Israëlische documentaire The Viewing Booth onderzoekt of beelden uit bijvoorbeeld bezet Palestina meningen en gedachten kunnen beïnvloeden. ‘Ik moest de camera niet op de werkelijkheid richten, maar op de toeschouwers: om te kijken wat zich in hun ogen en in hun hoofd afspeelde.’ 

Wat doet het met ons wanneer we naar een documentaire kijken? Hoe verwerken we de informatie die via het scherm tot ons komt? Kan die ons beïnvloeden en van gedachten doen veranderen? Kunnen filmbeelden van willekeurig welke werkelijkheid, bijvoorbeeld van de Israëlische bezetting, een bres slaan in vooropgezette ideeën? Kunnen ze ons wereldbeeld aan het wankelen brengen en ons, al is het maar heel even, anders – scherper, onbevooroordeeld – tegen de werkelijkheid laten aankijken? Of zijn onze ideeën zo diep ingesleten dat elke poging in die richting tot mislukken is gedoemd? 

Al die vragen spelen door het hoofd van de aanwezigen bij de vertoning van The Viewing Booth, de nieuwste documentaire van Ra’anan Alexandrowicz (50). Deze in Israël geboren regisseur, scenarioschrijver en filmeditor heeft enkele goed ontvangen documentaires op zijn naam staan, zoals The Inner Tour (2001), waarin hij een groep Palestijnse toeristen in Israël volgt, en The Law in These Parts (2011), over het rechtsstelsel in de bezette gebieden. The Viewing Booth ging vorig jaar in première op het filmfestival DocAviv in Tel Aviv en was kort daarna te zien op het filmfestival van Berlijn. Hij is inmiddels in Israël op tv uitgezonden. 

» Lees dit artikel voor € 0,99 of word lid

» Lees 360 nu voordelig. 3 maanden papier en digitaal voor €30. Of 3 maanden digitaal voor €15.

Plaats een reactie