Macron stapt niet op

Kort wereldnieuws | Politico  | 29 June 2020 - 09:0029 Jun - 09:00

Deze maand verschenen in Frankrijk berichten dat president Emmanuel Macron overweegt af te treden. Dit ‘nieuws’, met klem ontkend door het Élysée, dook op na een verrassende plotwending in de tv-serie Baron Noir, een politiek drama over een president die aan de macht komt buiten traditionele partijen om en die vervolgens te maken krijgt met groeiende publieke onvrede.

De fictie van de razend populaire serie, die het midden houdt tussen House of Cards en Borgen, komt soms zeer dicht bij de werkelijkheid. Zo strijdt de fictieve president tijdens haar herverkiezingscampagne tegen een populaire biologieprofessor die met opruiende video’s en chats het handelen van Franse instellingen in twijfel trekt. Dat lijkt sterk op de daadwerkelijke opkomst van de controversiële arts Didier Raoult, die onophoudelijk het coronabeleid van Macron bekritiseert. Macron lijkt de fictie serieus te nemen. Zo vloog hij vorige maand onverwachts naar Marseille om Raoult te ontmoeten, een opmerkelijke stap in een land waar presidentiële aandacht al snel legitimering betekent.

» Lees het originele bericht

» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie