Racisme verdeelt Israëlisch protest tegen annexatie

Israël | Midden-Oosten | Ha'aretz  |  3 July 2020 - 13:00 3 Jul - 13:00

Ook al zijn centrum-linkse Israëli’s tegen de bezetting, ze zien Palestijnen nog steeds als een bedreiging. Ze streven eerder naar doelmatigheid dan naar rechtvaardigheid, en naar segregatie in plaats van naar integratie of gelijkheid voor de Palestijnen, aldus politiek commentator Chemi Shalev.

Duizenden Israëli’s betoogden zaterdag 6 juni op het Rabinplein in Tel Aviv tegen de plannen van premier Netanyahu om grote delen van de Westelijke Jordaanoever per 1 juli te annexeren. Geschokt door de brute moord door de Israëlische grenspolitie op de autistische Palestijn Eyad Hallaq, een week eerder in Oost-Jeruzalem, hadden organisatoren en demonstranten hun best gedaan het anti-annexatieprotest op één lijn te brengen met het aanzwellende tij van de massale Black Lives Matter-demonstraties in Amerikaanse steden en elders in de wereld. Ze zwaaiden met borden waarop ‘Palestinian Lives Matter’ stond, ze eisten ‘Gerechtigheid voor Eyad’ en confronteerden de politie met slogans als ‘Wie beschermen jullie echt?’

Nadat de meeste demonstranten naar huis waren gegaan, wist een militante groep van ongeveer tweehonderd man de politie te dwingen hen met geweld uiteen te drijven. Dit leidde ertoe dat agenten Ha’aretz- fotograaf Tomer Appelbaum en andere journalisten aanvielen, wat te zien is op compromitterende video’s en persfoto’s die mooi aansluiten op het ongunstige beeld van politieoptredens dat tegenwoordig in de Verenigde Staten en elders overheerst.

Je kunt je afvragen of er helemaal geen overeenkomst is tussen de unieke, honderdjarige geschiedenis van confrontatie die Israëli’s en Palestijnen delen, en de al vierhonderd jaar durende onderdrukking en discriminatie van Afro-Amerikanen door witte Amerikanen. In ieder geval is er één in het oog springend verschil: de Amerikaanse publieke opinie heeft inmiddels oog gekregen voor de grieven van de zwarte bevolking, terwijl de meeste Israëli’s – zelfs de meeste leden van centrumlinks – de Palestijnen, althans degenen die buiten de voormalige Groene Lijn wonen, blijven zien als een levensgevaarlijke vijand die vastbesloten is hun land te vernietigen.

360 Magazine werkt aan een nieuwe website. Om je vast kennis te laten maken met ons digitale aanbod, bieden we tijdelijk 5 gratis artikelen aan.

Klik hier om je gastabonnement te activeren

Plaats een reactie