‘Er lijkt sprake van een omslag in denken’

VS | Amerika's | The Guardian  | 11 July 2020 - 20:0011 Jul - 20:00

Beweren dat witte mensen stuk voor stuk schuldig en geprivilegieerd zijn, leidt volgens schrijver Kenan Malik de aandacht af van de werkelijke oorzaken, zoals een onrechtvaardig rechtssysteem.

De verandering is verbijsterend snel gegaan. Zes jaar geleden meenden de meeste Amerikanen nog dat zwarte mensen die omkomen door politiegeweld slachtoffer waren van ‘op zichzelf staande incidenten’. Inmiddels is drie op de vier Amerikanen van mening dat er sprake is van een systemisch probleem. De steun voor Black Lives Matter is de afgelopen twee weken sneller gegroeid dan in de afgelopen twee jaar. En de protesten in de steden brengen ditmaal niet Trumps aanhang op de been, maar lijken zijn aanzien juist te schaden en de tweedeling in het land vooralsnog niet te vergroten.

Niet alleen bij het publiek, maar ook bij grote organisaties lijkt sprake van een omslag in het denken. De americanfootballbond NFL, die de afgelopen vier jaar zijn afkeuring uitsprak over spelers die tijdens het volkslied knielen uit protest tegen racistisch geweld, komt daar nu van terug. Bij Nascar-races, de meest Trumpiaanse aller sporten, zijn Confederatievlaggen [de vlag van de zuidelijke staten die zich in de Amerikaanse Burgeroorlog hadden afgescheiden van het Noorden, omdat ze de slavernij niet wilden afschaffen; tegenwoordig beschouwd als een racistisch symbool] in de ban gedaan. En het ene na het andere grote bedrijf heeft publiekelijk steun betuigd aan Black Lives Matter.

360 Magazine werkt aan een nieuwe website. Om je vast kennis te laten maken met ons digitale aanbod, bieden we tijdelijk 5 gratis artikelen aan.

Klik hier om je gastabonnement te activeren

Plaats een reactie