Myanmar verlengt langste internetban ter wereld

Myanmar | Azië | Myanmar Times  | 22 July 2020 - 13:0022 Jul - 13:00

De internationale gemeenschap en het bedrijfsleven roepen op om de internetstop in de conflictgebieden van de staten Rakhine en Chin op te heffen. ‘In sommige dorpen zijn mensen niet op de hoogte van het coronavirus.’

De informatiestop in Myanmar, die ruim een miljoen mensen treft, is eind juni zijn tweede jaar ingegaan. Steeds luider klinkt de roep om de ban te beëindigen.

De blokkering van mobiele internetdiensten, volgens burgerrechtenorganisaties de langste door de overheid opgelegde internetban ter wereld, heeft een directe impact op het dagelijks leven en belemmert de bestrijding van de covid-19-pandemie in de getroffen gebieden.

De beperkingen zijn door de regering van Daw (‘tante’) Aung San Suu Kyi op verzoek van het leger opgelegd om een groeiende opstand het hoofd te bieden. Sinds januari 2019 zijn er honderden burgers gedood en meer dan honderdduizend ontheemd geraakt door gevechten tussen het Myanmarese leger (Tatmadaw) en het Arakan Army van boeddhistische rebellen in het westen van het land. De overheid heeft ook ruim tweeduizend websites geblokkeerd, waaronder nieuwssites in de deelstaat Rakhine, en journalisten die verslag deden van het conflict vervolgd wegens schending van de antiterrorismewet.

Activeer een gastaccount en lees verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke abonnementsaanbieding.

Plaats een reactie