Ierse minister ontslagen

Kort wereldnieuws | BBC  | 22 July 2020 - 09:0022 Jul - 09:00

Op 27 juni werd hij benoemd tot minister van Landbouw in de nieuwe regering van Ierland, maar Barry Cowen staat alweer op straat. Afgelopen dinsdag werd hij ontslagen door Micheál Martin, de Ierse premier.

Rond Cowen ontstond een controverse vanwege een alcoholcontrole in 2016 die uitwees dat hij te veel had gedronken. Cowen kreeg drie maanden ontzegging van de rijbevoegdheid en daarmee leek de zaak afgedaan. Maar rond zijn aanstelling tot landbouwminister doken er berichten op dat hij destijds zou hebben geprobeerd aan de alcoholcontrole te ontkomen. Premier Martin vroeg hem om hierover publiekelijk in het parlement een verklaring af te leggen, maar Cowen weigerde dat, waarna Martin zei dat hem ‘geen andere keus’ restte dan ontslag.

De ‘historische’ coalitie van Fianna Fáil en Fine Gael, twee partijen die al sinds de Ierse burgeroorlog van 1922-1923 aartsvijanden zijn, aangevuld met The Green Party, staat door de affaire onder grote druk.

» Lees het originele bericht op BBC.com

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox..

Plaats een reactie