Hoe Derek Black, de grote belofte van extreemrechts, bekeerde

VS | Interview | Der Spiegel  | 30 July 2020 - 11:0030 Jul - 11:00

Derek was vroeger kroonprins van extreemrechts Amerika. Vandaag voelt hij zich medeverantwoordelijk voor de zegetocht van Donald Trump, en vecht hij tegen de haat. Hoe is zijn gedachtegoed veranderd? En wat was daarin de rol van zijn omgeving?

De rechtsradicalen ontmoeten elkaar op een geheime plek, waar ze niet gestoord kunnen worden door demonstranten, waar de pers ze niet vindt. In een hotel van vier verdiepingen langs een snelweg in Memphis, een stad in het zuidoosten van de VS.

Het is november 2008: enkele dagen geleden werd Barack Obama gekozen als de eerste zwarte president van het land. De mensen in dit hotel zijn geschokt. Naar hun mening is de VS van de blanken, dus van hen.

Rechtsradicalen uit het hele land zijn hierheen gereisd, onder hen holocaustontkenners en voormalige leiders van de Ku Klux Klan. Maar de meeste aandacht krijgt een negentienjarige jongeman.

De jonge tiener Derek Black is in deze kringen een beroemdheid. Hij heeft zijn eigen radioshow, waarin hij racistische theorieën propageert. Op zijn website probeert hij kinderen te enthousiasmeren voor rechtsradicale ideeën. Kort geleden won hij zelfs een lokale verkiezing in zijn woonplaats West Palm Beach in Florida. Derek is zo succesvol dat leidende rechtsextremisten in de VS hem ‘the heir’ noemen: de erfgenaam.

Er bestaat een geluidsopname van de bijeenkomst waarop te horen is hoe Derek aan de microfoon komt. De blanken in de VS worden bedreigd, zegt hij. Er bestaat maar één manier om ze te beschermen: ze moeten de politiek in. ‘We kunnen infiltreren. We kunnen het land politiek terugwinnen.’

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie