Bloemenprint trending bij alt-rightbeweging

VS | Amerika's | The New York Times  |  2 September 2020 - 13:00 2 Sep - 13:00

Ze duiken steeds vaker op tijdens betogingen in de VS: zwaarbewapende mannen in fleurige bloemenprints. Wie zijn deze ‘boogaloo bois’ en welke rol speelt het hawaïhemd, ooit het ‘merkteken van de toerist zonder smaak’?

Het was een van de spraakmakendste nieuwe voorjaarsmodes die dit jaar op straat te zien waren: kogelvrij vest, costumised aanvalsgeweer, soms ook een pistool en een helm, en dit alles gecombineerd met een fleurig hawaïhemd. Je ziet in de Verenigde Staten wel vaker zwaarbewapende mannen in militaire uitrusting op straat, maar dit bloemetjeshemd was iets nieuws. Het dook voor het eerst op bij betogingen tegen de inperking van het wapenbezit in Virginia en Kentucky, en daarna eind april ook bij demonstraties tegen de coronamaatregelen in Michigan en Texas. Je kunt de uitdossing beschouwen als het ironische uniform van extremistische aanhangers van het idee van de ‘boogaloo’: een nieuwe Amerikaanse burgeroorlog. Het hawaïhemd is voor deze lieden tot een symbool uitgegroeid door een reeks insidersgrapjes op internetfora.

Bij het ontrafelen van de herkomst beland je in een kluwen van vergezochte toespelingen op de titel van een film uit 1984, Breakin’ 2: Electric Boogaloo, waarop wordt gevarieerd met woorden die ongeveer hetzelfde klinken, zoals ‘big igloo’ en ‘big luau’ [Hawaïaans feest]. Allemaal codewoorden voor de revolutionaire voorkeuren van deze beweging – waarvan de leden, volgens onderzoekscollectief Bellingcat, variëren van libertariërs die burgerverzet tegen de overheid propageren tot radicale racisten die een rassenoorlog willen uitlokken. De boogaloo-beweging manifesteert zich met memes van iglo’s en bloemenprints, vlaggen en militaire insignes – en dus ook met het dragen van oude hawaïhemden.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie