De belangen van de Chinese partijtop in Hongkong

Kort wereldnieuws | The New York Times  | 26 August 2020 - 16:0026 Aug - 16:00

Leden van de ‘Rode aristocratie’ in China hebben enorme financiële belangen in Hongkong. Dat zegt Willy Lam, hoogleraar Chinese studies aan de Chinese Universiteit van Hongkong, naar aanleiding van een onderzoek door The New York Times.

De Chinese communistische adel zit diep in het financiële systeem van Hongkong en is door allianties en investeringen ook in persoonlijke zin onlosmakelijk verbonden met het lot van de stad. Familieleden van zeker drie van de vier topmensen van de Chinese Communistische Partij blijken de afgelopen jaren onroerend goed in Hongkong te hebben gekocht ter waarde van meer dan 51 miljoen dollar.

Qi Qiaoqiao, de oudere zus van de Chinese president Xi Jinping, begon al in 1991 met het kopen van onroerend goed. Haar dochter Zhang Yannan is sinds 2009 eigenaar van een villa van 19,3 miljoen dollar en van nog minstens vijf andere appartementen in Hongkong. Wang Xisha, voormalig directeur van Deutsche Bank en dochter van Wang Yang, de nummer 4 van de partij, kocht er in 2010 een huis van 2 miljoen dollar.

Li Qianxin, dochter van Li Zhanshu, de derde man van de Chinese Communistische Partij, kocht er een herenhuis voor 15 miljoen dollar, terwijl haar (zaken-)partner Chua Hwa Por, die ook opduikt in de Panama Papers, investeringen van honderden miljoenen in Hongkong heeft. Saillant detail: vader Li Zhanshu is verantwoordelijk voor de nieuwe veiligheidswetten waarmee de partijtop pro-democratische demonstraties in Hongkong probeert te beëindigen.

Nog een saillant detail: Chua moest in 2017 aftreden, amper vijf maanden nadat hij was benoemd tot voorzitter van een investeringsmaatschappij. Hij stapte op nadat Next Magazine, van de pro-democratische Jimmy Lai, had bericht over zijn investeringen en zijn mogelijke banden met Li Zhanshu. Jimmy Lai werd begin deze maand opgepakt op beschuldiging van ‘samenzwering met vreemde mogendheden’.

The New York Times | New York

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie