‘Laat de repressie ophouden bij onze generatie!’

Thailand | Azië | Nikkei Asian Review  |  7 September 2020 - 09:00 7 Sep - 09:00

In Thailand gaan jongeren, ondanks corona, en masse de straat op om democratische hervormingen af te dwingen. Studentenleiders Netiwit Chotiphatphaisal en Suphanut Aneknumwong zijn hoopvol. ‘Wij geloven dat het Thaise volk zich niet zal laten tegenhouden,’ schrijven ze in het Japanse Nikkei.

Op een smoorhete zondagmiddag hadden zich zo’n twintigduizend mensen verzameld rondom het Monument voor de Democratie in Bangkok, de eerste openbare bijeenkomst van een dergelijke omvang in meer dan zes jaar. Veel van de aanwezigen waren geen hardcore protestveteranen, maar middelbareschoolleerlingen en universiteitsstudenten. Voor hen was dit hun eerste strijdtoneel.

Hoewel we misschien verschillende eisen hebben, zijn we er allemaal van overtuigd dat er grote politieke veranderingen moeten komen in Thailand. Ons gezamenlijke doel zorgde tijdens de demonstratie van die zondag voor een sfeer van hoop die ons land na de militaire coup in 2014 niet meer heeft gekend.

De meeste leiders van het protest waren jong en hun slogans waren dan ook doorspekt met het internetjargon van hun subcultuur. Maar tegen het eind herhaalden ze duidelijk de drie eisen die zijn voortgekomen uit de groeiende jeugdbeweging die op verandering aandringt: een eind maken aan de intimidatie van actievoerders die voor democratie strijden, het opstellen van een nieuwe grondwet en de ontbinding van het parlement, inclusief de door de regering benoemde senaat, gevolgd door nieuwe verkiezingen. Ze benadrukten ook hun twee belangrijkste stelregels: oppositie tegen militaire coups en zogenaamde ‘grote coalitie’-regeringen, die vaak gebruikt zijn om verandering tegen te gaan, en het streven naar een echte constitutionele monarchie.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie