Extreemrechts in Griekenland

Kort wereldnieuws | C-Rex  | 22 September 2020 - 13:0022 Sep - 13:00

In juli veroordeelde Griekenland een voormalig vertaler en universitair medewerker tot vijf jaar gevangenisstraf voor zware racistische misdrijven, waaronder brandstichting in een Afghaans centrum in Athene.

Hij kreeg daarnaast 15 maanden voor een bommelding, het aanzetten tot haat en illegaal wapenbezit. De man behoorde tot een kleine fascistische organisatie die opbloeide in de schaduw van neonazipartij Gouden Dageraad, die tussen 2017 en 2019 verschillende aanvallen pleegde op migranten en linkse activisten. Geweld door extreemrechts is niet uitzonderlijk in Griekenland. Volgens een recent rapport van het Onderzoekscentrum naar Extremisme van de Universiteit van Oslo, zag Griekenland tussen 2016 en 2019 meer extreemrechts geweld per hoofd van de bevolking dan andere landen in West-Europa. Er vonden 3,1 ernstige gewelddadige incidenten per miljoen inwoners plaats, tegenover 1,3 in Duitsland. In andere landen met relatief veel geweld door extreemrechts, zoals Italië en het VK, is de ratio respectievelijk 0,7 en 0,6.

C-Rex | Oslo

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie