Eniola Aluko, klokkenluidster tegen wil en dank

Europa | Dossier | The Guardian  | 25 September 2020 - 09:0025 Sep - 09:00

Als de Engelse spits verregaand racisme in het voetbal aankaart, wordt ze niet meer geselecteerd voor de nationale selectie. In plaats van verbroedering ondervond zij aan den lijve wat er gebeurt in de sport als een Brits-Afrikaanse vrouw de klok luidt.

Eniola Aluko is een van de slechts elf voetbalspeelsters die meer dan honderd keer zijn uitgekomen voor het Engelse nationale elftal. Enkele van de meest gedenkwaardige doelpunten van de Lionesses komen voor haar rekening, ze was de eerste vrouwelijke voetbalspecialist bij Match Of The Day en ze is een beëdigd advocate, die in 2008 met zeer goede cijfers is afgestudeerd aan Brunel University London. Maar ze zal vooral worden herinnerd om haar rol als klokkenluider. En zoals het vele klokkenluiders vergaat, is ook Aluko in de jaren die volgden verguisd door degenen wier gedrag ze aan de kaak heeft gesteld.

Het begon allemaal in januari 2014, amper een maand nadat Mark Sampson was aangesteld als bondscoach van de Lionesses. Sampson was 30, had weinig ervaring als coach en had zelf nooit op professioneel niveau gespeeld. Aluko was 28, min of meer een veteraan in het Engelse voetbal, een vaste kracht binnen de basis en een geliefd lid van het team, iemand die meer dan eens haar juridische kennis inzette ten gunste van haar teamleden – zo werd er dankzij haar een nieuw contract opgesteld voor alle speelsters. De aanvalster nam haar sport zeer serieus, greep elke kans aan om haar spel te verbeteren.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie