Ook een overtreder moet zich aan de regels houden

Duitsland | Europa | Süddeutsche Zeitung  |  4 October 2020 - 09:00 4 Oct - 09:00

We houden ons in het dagelijks leven aan allerlei regels, maar de kans op een overtreding met een geldboete en zelfs een strafblad was niet eerder zo groot als nu. Het veroorzaakt een hoop spanning en verontwaardiging.

Op 5 mei 1967, aan de vooravond van de studentenopstanden, hield schrijver Peter Schneider een toespraak, die later als de Rasenrede (‘gazontoespraak’) de ‘moderne cultuurgeschiedenis van de woede’ zou ingaan. Hij riep op tot het doelbewust overtreden van de regels om zo in zekere zin een doorbraak naar de waarheid te weeg te brengen. Want we weten, zei Schneider destijds tijdens een algemene bijeenkomst van alle faculteiten van de Vrije Universiteit Berlijn, dat de gruweldaden van de Vietnamoorlog het Duitse klootjesvolk volkomen koud laten, terwijl ‘wij alleen maar een voet op een gazon hoeven te zetten waar dat niet is toegestaan, om een oprecht, algemeen en aanhoudend gevoel van afgrijzen te veroorzaken’. De volgende dag kon je overal op de campus van de Vrije Universiteit studenten trillend van hun eigen stoutmoedigheid over het gazon zien slenteren.

Wie nu terugkijkt, zal deze woeste overtreding in de eerste plaats nogal vertederend vinden en in de tweede plaats bijna als politieke kwakzalverij beschouwen: door mijn voet op een stukje gazon te zetten dat de burgerlijke meerderheid wil beschermen, verklaar ik tevens de oorlog aan de imperialistische krachten die een deel van de wereld met vernietiging en ondergang bedreigen. Dit eigenaardige mengsel van een symbolisch gebaar en het ouderwetse idee dat je door inadequaat en minimaal verzet een politieke aardverschuiving teweeg kunt brengen, heeft tot vandaag de dag stand weten te houden. Maar het imago van de overtreder is aanmerkelijk veranderd, en niet in zijn voordeel.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie