‘Geweldloze protestbeweging misschien wel onze laatste hoop’

Verenigde Staten | Amerika's | The Washington Post  |  7 October 2020 - 09:00 7 Oct - 09:00

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van november zouden kunnen leiden tot uitbarstingen van geweld en een constitutionele crisis, blijkt uit onderzoek van rechtsgeleerde Rosa Brooks.

Wij wilden graag weten: wat is het ergste dat ons land tijdens de presidentsverkiezingen zou kunnen gebeuren?

President Trump heeft tijdens zijn presidentschap talloze normen overschreden en talloze wetten genegeerd, en omdat ik en mijn collega’s bij het Transition Integrity Project ’s nachts niet wilden liggen piekeren over de manieren waarop het Amerikaanse experiment zou kunnen mislukken, bedachten we dat het identificeren van de grootste gevaren voor onze democratie weleens de beste manier zou kunnen zijn om een ramp in november af te wenden. Daarom hebben we een reeks simulatiegames gemaakt en enkelen van de deskundigste Republikeinen, Democraten, ambtenaren, mediaexperts, opiniepeilers en strategen benaderd met de vraag zich voor te stellen wat zij zouden doen in een aantal verkiezings- en transitiescenario’s.

Een grote overwinning voor Joe Biden zou een relatief ordelijke machtsoverdracht opleveren. Elk ander scenario dat we hebben bekeken betekende straatgeweld en een politieke crisis. Stel je voor: op de ochtend van de verkiezingsdag verschijnen er op internet nepberichten waarin wordt beweerd dat Biden met een levensbedreigende hartaanval is opgenomen in een ziekenhuis en dat de verkiezingen zijn uitgesteld. Iedere mainstream nieuwsorganisatie meldt dat de geruchten niet kloppen, maar veel aanhangers van Biden blijven thuis, in verwarring gebracht door de valse beweringen.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie