Internationaal conflict over Nord Stream 2-pijpleiding loopt op

Duitsland | Europa | Die Zeit  |  8 October 2020 - 09:00 8 Oct - 09:00

Sassnitz, een stadje op het eiland Rügen, bevindt zich in het middelpunt van een geopolitieke strijd. De VS zijn op zijn zachtst gezegd ‘not amused’ met de Nord Stream 2-pijpleiding van Rusland naar Duitsland. Die Zeit ging langs bij het Duitse stadje dat de dreiging van Amerikaanse sancties boven het hoofd hangt.

Frank Kracht knippert tegen het zonlicht dat zich deze middag erg fel in de Oostzee weerspiegelt. Vanaf het balkon van het havenkantoor kijkt hij langs de kustlijn, over de steigers in de oude vissershaven, over de zeilboten, naar de grote veer-haven in de verte die nu een twistpunt tussen de grootmachten is geworden. Kracht, burgemeester van het stadje Sassnitz op Rügen, met nog geen 10.000 inwoners, is verzeild geraakt in een conflict tussen Rusland, de Verenigde Staten en Duitsland.

Het is het ‘toppunt van brutaliteit’, zegt de burgemeester, waarmee hij doelt op de brief die hij een paar dagen geleden ontving. ‘United States Senate’ staat in gotische letters boven aan het papier, daaronder ‘Washington DC’. Rechts daarnaast, toonbeeld van Duitse ordelijkheid, een blauw stempel: ‘Binnengekomen 06-08-2020’.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie