Modi’s opruiende afleidingstactieken

India | Azië | Nikkei Asian Review  | 13 October 2020 - 09:0013 Oct - 09:00

Niet de ruim 82.000 covid-doden domineren in India de voorpagina’s, maar een Bollywoodsage en irrelevant (nep)nieuws dat door premier Modi zelf wordt aangewakkerd.

Weer is India een grimmige mijlpaal gepasseerd: het totaal van vijf miljoen covid-19-gevallen, nog geen twee weken nadat het land de vier miljoen had bereikt. Tegelijkertijd kwam het dodental met 1290 nieuwe sterfgevallen, het grootste aantal op één dag tot dan toe, op 82.066 te staan.

Toenemende agressie aan de grens, een groeiend aantal zelfmoorden onder boeren, een ongekend hoge werkloosheid en een instortende economie hebben het gevoel van wanhoop alleen maar groter gemaakt. Maar de Indiase media richtten hun aandacht niet op deze belangrijke onderwerpen: zij lieten zich geheel meeslepen door de zelfmoord van Bollywoodfilmster Sushant Singh Rajput. Inmiddels is daaromheen een totaal ongefundeerde sage ontstaan van moord en manipulatie door zijn vriendin, de 28-jarige actrice Rhea Chakraborty, en hebben de invloedrijkste Indiase nieuwspresentatoren Singhs dood bestempeld tot ‘het grootste verhaal van onze tijd.’

Ondertussen koos premier Narendra Modi het moment waarop India de wereldwijde nummer twee in het aantal covid-19-gevallen werd om een video vrij te geven waarin te zien is hoe hij zijn huispauw voert. Het deed denken aan de legende over de Romeinse keizer Nero die viool speelt terwijl zijn stad afbrandt.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie