Ankara zaait verdeeldheid in Libanon

Libanon | Midden-Oosten | Al-Modon  | 14 October 2020 - 09:0014 Oct - 09:00

Turkije probeert zich te mengen in Libanese aangelegenheden, op het gevaar af daarmee de haat tussen diverse facties aan te wakkeren. De Libanese krant Al-Modon vreest Erdogans Ottomaanse droom.

Praten over Turkse invloed in Libanon is niet langer pure speculatie. Kijk maar wat er gebeurt wanneer Libanese Armeniërs het beleid van Ankara en Erdogan aan de kaak stellen. Dan komen er meteen hele menigten met rode vlaggen (de nationale kleur van Turkije) Erdogan verdedigen en het Ottomaanse erfgoed verheerlijken.

De Armeniërs van Libanon stammen grotendeels af van overlevenden van de genocide die werd gepleegd door het Ottomaanse Sultanaat. Mannen en vrouwen die vluchtten uit hun in brand gestoken dorpen en te voet naar Libanon trokken om daar een nieuw leven te beginnen.

De vijandige houding in Libanon jegens de Armeniërs heeft vooral de kop opgestoken sinds Erdogans eerste reis naar Beiroet, in november 2010. Dat bezoek luidde een beleid in om ‘Turkse minderheden’ in Libanon cultureel te steunen, teneinde nostalgie naar het Ottomaanse Rijk te bevorderen. Een Armeniër kan zich echter bezwaarlijk achter de opvatting scharen dat het leven onder het bewind van de sultan beter was dan nu.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie