Samen tegen China

China | Azië | The Guardian  |  4 November 2020 - 09:00 4 Nov - 09:00

Activisten uit Hongkong, Taiwan en Thailand wisselen strategieën en tips uit in hun strijd tegen het grote China. Ze noemen zich de Milk Tea Alliance, een populair drankje in de regio.

De taal, de eisen en de achtergrond waren anders, maar de betogingen die vorige week in het centrum van Bangkok werden gehouden deden sterk denken aan de massale demonstraties die Hongkong vanaf juni 2019 een jaar lang op zijn kop hebben gezet. Jonge betogers in zwarte kledij en met helmen op gingen in grote drommen de straat op, op weg naar locaties die pas op het laatste moment op sociale media bekend waren gemaakt. Terwijl de politie hen omsingelde en de betogers zich voorbereidden op een confrontatie, gingen beschermende maskers en flesjes water van hand tot hand tot aan de voorste linies.

Dankzij van Hongkong afgekeken tactieken heeft de beweging in Bangkok zowel de opsluiting van het merendeel van haar leiders overleefd als de rechtstreekse pogingen van premier Prayuth Chan-opcha om de demonstraties te verbieden. Maar Hongkong heeft niet alleen Bangkok geïnspireerd. De afgelopen maanden is er een onverwachte solidariteit opgebloeid tussen jonge betogers en activisten in Thailand, Taiwan en Hongkong, aanvankelijk vooral online maar nu ook steeds meer via betogingen op straat, in rechtbanken en in de wandelgangen van de macht.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie