De echte ‘cancel culture’: pro-Israëlische zwarte lijsten

Israël | Midden-Oosten | The Intercept  |  8 November 2020 - 09:00 8 Nov - 09:00

Zowel in de academische wereld als de politiek zijn ontslagen en censuur vanwege onwelkome meningen over het Israëlisch-Palestijnse conflict al een tijd gemeengoed, schrijft het klokkenluidersplatform The Intercept.

Deze zomer waarschuwden meer dan 150 kunstenaars en intellectuelen in een open brief in Harper’s Magazine voor wat zij zien als een groeiende sfeer van opgelegd ideologisch conformisme in de VS. Ze spraken hun afkeuring uit over een ‘gebrek aan verdraagzaamheid ten aanzien van andersoortige opvattingen’ en de ‘trend om mensen publiekelijk te schande te maken en uit te sluiten’. Ook stelden ze dat ‘inperking van het debat, hetzij door een repressieve overheid, hetzij door een intolerante samenleving, steevast degenen schaadt die geen machtsmiddelen hebben, en democratische participatie voor iedereen lastiger maakt’.

Onder degenen die deze nobele verzuchtingen onderschreven was Hammam Farah. De Palestijnse Canadees, geboren in de Gazastrook en opgegroeid in de Verenigde Arabische Emiraten en Canada, heeft jaren gestudeerd om als therapeut in Toronto aan de slag te kunnen. De brief spreekt hem aan omdat hij aan den lijve heeft ondervonden wat het is om monddood te worden gemaakt: aanvallen op het pro-Palestijns activisme dat hij als student aan de dag legde hebben hem jaren daarna nog parten gespeeld en voor steeds terugkerende problemen in zijn beroepsleven gezorgd.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie