De 'goede jood' van Jobbik

Heti Világgazdaság/Courrier International  |  9 July 2012 - 08:36 9 Jul - 08:36

De extreem-rechtse Hongaarse Europarlementariër Csanád Szegedi ontdekt dat zijn moeder joods is en dat zijn oma Auschwitz heeft overleefd. Kan hij zich als jood handhaven binnen de rechtsradicale en antisemitische Jobbik-partij?

Csanád Szegedi, Europarlementariër van de extreem-rechtse Hongaarse partij Jobbik, is joods. Szegedi ontdekte onlangs dat zijn moeder joods is en dat zijn grootmoeder Auschwitz heeft overleefd. Szegedi’s oma, Magoldna Klein, heeft nooit over haar ervaringen gesproken met haar kleinzoon, wiens partij Jobbik alles haat wat buitenlands en joods is.

Raszuiverheid
Szegedi bracht het nieuws over zijn afkomst zelf naar buiten in een interview met Barikad, de partijkrant van Jobbik. In het interview zei Szegedi dat hij zich nu geen “raszuivere” Hongaar meer voelt, maar dat is niet erg want niet alle joden zijn slecht. Vroeger leefden er volgens de Jobbik-politicus Szegedi miljoenen joden in Hongarije en die zorgden niet allemaal voor problemen. Het gaat niet om je afkomst, maar of je je als Hongaar gedraagt, aldus Szegedi.

Als reactie op de onthulling, die voor veel ophef zorgde in de Hongaarse pers, heeft een partijgenoot van Szegedi een stamboomonderzoek in een laboratorium laten doen. Hij bracht trots het resultaat naar buiten: Er is geen enkel “joods gen” in zijn (voor)ouders te vinden.

Ironie
De president van het Franse koepelverband van joodse organisaties reageert ironisch. Richard Prasquier condoleerde Szegedi met het “vreselijke nieuws” en zei dat het jammer was dat harakiri tegenwoordig geen optie meer is. Nu werd Szegedi gedwongen zichzelf filosofische vragen te stellen die zijn intellectuele vermogens te boven gaan.

Ook Jozsef Horvath, hoofd van de Beit Shalom synagoge in Boedapest, bedient zich van ironie in zijn reactie. Horvath zei tegen de Jewish Telegraph Agency dat hij zijn familieleden die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd zal vragen of ze zich als Hongaren hebben gedragen voordat ze naar een concentratiekamp werden gestuurd.

Vergelijking
Vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog zijn vaak ongepast, maar in het geval van Szegedi’s positie is het nieuws over de joodse rechter Ernst Hess van belang. Vorige week werd bekend dat Hitler de joodse Hess tot 1942 heeft beschermd. Hess was namelijk zijn compagniechef in de Eerste Wereldoorlog. De historica Susanne Mauss ontdekte in een tot nu toe onbekende brief van Heinrich Himmler dat Hess door Hitler persoonlijk werd beschermd door middel van een zogeheten Schutzbrief. De bescherming gold maar tot 1941. Hess werd tewerk gesteld als dwangarbeider. Zijn zus Berta stierf in Auschwitz.

(Foto van JobbStart)

Plaats een reactie