Naakt na de revolutie

Le Monde  | 18 november 2011 - 13:2518 nov - 13:25

Egyptische blogster strijdt voor vrouwenrechten onder het motto #nudephotorevolutionary.

Aliaa Magda Elmahdy, een twintigjarige vrouw uit Egypte, demonstreerde op het Tahrirplein voor vrijheid en democratie. Nu er meer vrijheid en democratie is in haar land en enkele andere Arabische landen is ze teleurgesteld omdat de positie van vrouwen niet is verbeterd.

Door naakt te poseren op Facebook en haar eigen weblog daagt Elmahdy de nieuwe machthebbers die het door de Arabische Lente voor het zeggen hebben gekregen uit om vrouwen te erkennen als volwaardige burgers. Op haar weblog is een aantal fotoreacties gekomen en meer dan 3.300 schriftelijke commentaren.Op Twitter wordt er over vrouwenrechten en Elmahdy’s actiemethode gediscussieerd onder de hashtag #nudephotorevolutionary.

Het filmpje dat Elmahdy op YouTube plaatste, is door de site verwijderd vanwege ‘fatsoensredenen’. Het is ironisch dat een Egyptische vrouw die heeft gestreden voor vrijheid nu de mond wordt gesnoerd door een Amerikaans bedrijf dat protesteert tegen een nieuwe wet die internetbedrijven kan censureren. (Zie: Amerikaanse overheid wil websites sluiten op grond van auteursrechtenschendingen.)

YouTube is net als Blogger, waar Elmahdy haar weblog publiceert, 100 procent eigendom van Google. Op Blogger mogen de naaktfoto’s wel blijven bestaan, maar de lezer moet eerst middels een klik bevestigen dat hij zich ervan bewust is een blog te gaan bekijken die “mogelijk inhoud bevat die alleen voor volwassenen geschikt is”.

(Foto: bewerking van de originele foto van Elmahdy door blogger Makhlouf)

Plaats een reactie