Karlsruhe, het hof dat de euro kan opblazen

Der Spiegel/Presseurop  | 11 July 2012 - 09:0011 Jul - 09:00

Nu het Duitse Grondwettelijke Hof in Karlsruhe zicht buigt over het controversiële fiscale verdrag, vreest Berlijn dat het Hof wel eens zou kunnen besluiten om een streep te zetten door de hele reddingsoperatie voor de eurozone. Het gaat echter niet alleen om Europa, schrijft Der Spiegel. Er is in Duitsland ook een machtsstrijd gaande tussen de uitvoerende en wetgevende macht.

Het gebeurt niet vaak dat de Duitse Bondskanselier Angela Merkel haar ergernis laat blijken. Een van de sterke punten van de kanselier is dat ze haar emoties de baas is. Het verbaasde haar partijgenoten daarom des te meer toen het Duitse Federale Grondwettelijke Hof tijdens een partijbijeenkomst van haar centrumrechtse Christen Democratische Unie (CDU) twee weken geleden, ter sprake werd gebracht.

De rechters hadden Merkel toen net berispt omdat zij bij haar reddingspogingen voor de euro voorbij was gegaan aan de rechten van het parlement. Dat was dit jaar al de tweede uitspraak van deze strekking. En deze keer had de kanselier er genoeg van.

Hoe, vroeg Merkel, zou ze redelijkerwijs politiek kunnen bedrijven als ze haar onderhandelingstactieken voorafgaand aan iedere ontmoeting met politieke leiders moest onthullen? “Dit overschrijdt mijn grenzen”, klaagde ze. Het werd de aanwezigen al snel duidelijk dat de kanselier de rechters ziet als onrealistische rechtenprofessoren die geen enkel idee hebben van de beslommeringen die de dagelijkse politiek met zich meebrengt.

Lees het volledige artikel uit Der Spiegel in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Een van tegenstanders van het fiscale verdrag ESM op weg naar het Bundesverfassungegericht in Karlsruhe. Foto van Mehr Demokratie)

Plaats een reactie