Vrienden maken 
zit Rutte in het bloed

Politico

| Brussel | Naomi O’Leary | 27 juni 2018

Mark Rutte is hot in Europa en geldt inmiddels als belangrijkste kandidaat om Donald Tusk op te volgen als voorzitter van de Europese Raad. Het invloedrijke Brusselse blog Politico schreef een profiel van de Nederlandse premier, die altijd en overal coalities weet te smeden.

Angela Merkel mag dan het deksel op de kist van Emmanuel Macrons hervormingsplan van de EU hebben gedaan, Mark Rutte heeft het graf gegraven. Voordat de bondskanselier zei dat Frankrijk (en de rest van de eurozone) ieder sprankje hoop kon laten varen dat Duitsland een grote sprong voorwaarts zou doen op het gebied van de integratie van de eurozone, zette Rutte al de aanval in tegen deze verdere integratie. Hij 
heeft een groep gelijkgestemde kleine landen om zich heen verzameld die genoeg hebben van maatregelen 
die hen dwingen om meer van hun belastingbetalers te vragen. En als een van de langstzittende staatsmannen van de EU heeft Rutte het voortouw genomen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid