Inzage in aantekeningen van de dokter bevordert relatie met patiënt

The Atlantic  |  8 October 2012 - 09:18 8 Oct - 09:18

Amerikaans medisch experiment met toegang tot het eigen gezondheidsdossier levert verrassende resultaten op.

In een medisch experiment in de Verenigde Staten hebben patiënten toegang gekregen tot de aantekening van hun dokter. Via het programma OpenNotes konden de deelnemers lezen wat hun artsen over hen schreven. De aantekeningen vielen gedeeltelijk samen met informatie die al mondeling in de spreekkamer was meegedeeld, maar de geschreven notities bevatten ook observaties die de artsen niet hadden gedeeld met hun patiënten.

Het onderzoek, na te lezen in het artikel Inviting Patients to Read Their Doctors’ Notes: A Quasi-experimental Study and a Look Ahead (Annals of Internal Medicine), bleek interessante wetenswaardigheden en inzichten op te leveren. Vertrouwelijkheid en privacy bleken geen probleem te zijn. Artsen moeten zich aan hun beroepsgeheim houden, maar patiënten hadden altijd al het recht op inzage in hun medische dossiers, die ook de aantekeningen van artsen bevatten. Of patiënten medische informatie willen delen met vrienden, familie, collega’s of wildvreemden op het internet staat hen vrij.

Artsen die bang waren dat het openen van hun aantekeningen hem meer tijd zou kosten omdat patiënten meer vragen zouden stellen over hun gezondheid kregen ongelijk. De consulten werden niet langer.

Toegang tot extra informatie over hun gezondheid werkt op de lange termijn bevorderlijk voor de relatie arts-patiënt, vermoeden de onderzoekers. Patiënten vinden het niet altijd leuk om te lezen wat hun dokter schrijft (over bijvoorbeeld overgewicht of ongezonde gewoontes) maar het zet patiënten wel aan tot nadenken over hun eigen handelen. De onderzoekers speculeren in het artikel in Annals of Internal Medicine ook over de toekomst. Als patiënten zouden kunnen terugschrijven, bijvoorbeeld door aantekeningen te maken over stress op het werk, relatieproblemen enz., zou de relatie tussen arts en patiënt gelijkwaardiger worden. Artsen zouden op die manier op hun beurt kunnen leren van hun patiënten.

(Foto van Jan Albrecht)

Plaats een reactie