Generatie Facebook leest heus nog wel

26 oktober 2012 - 06:2026 okt - 06:20

Amerikaanse jongeren en jongvolwassenen lezen meer dan wordt aangenomen.

83 procent van de Amerikanen tussen de 16 en 29 jaar heeft het afgelopen jaar een boek gelezen. 76% van hen zegt ook wel eens voor eigen plezier te lezen. Ook van de bibliotheek wordt vaak gebruik gemaakt. 60 procent van de Amerikanen onder de 30 bezocht een bibliotheek. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Pew Research Center’s Internet and American Life Project naar het leesgedrag van Amerikaanse jongeren en het gebruik van de bibliotheek. Aan het onderzoek deden een kleine 3.000 jongeren mee. Het onderzoek is onder meer bedoeld om zicht te krijgen op de rol die ebooks spelen.

Van de deelnemers die het afgelopen jaar een boek heeft gelezen, heeft 75% een papieren boek gelezen, 19% een ebook en 11% heeft naar een audioboek geluisterd. Jonge lezers lezen hun ebooks doorgaans op hun mobiele telefoon (41%) of computer (55%). Tablets en ereaders zijn minder populair. 95% van de ondervraagden bezit een mobiele telefoon en 7% een ereader.

60% van de jonge Amerikanen maakte gebruik van de bibliotheek. 46% gebruikte de bibliotheek voor onderzoek, 38% leende boeken (papieren boeken, ebooks en luisterboeken) en 23% leende kranten, tijdschriften en magazines. Dat de meeste Amerikaanse bibliotheken ook ebooks uitlenen, is onbekend bij jonge gebruikers. 52% van de ebook-lezende deelnemers aan het onderzoek zei niet op de hoogte te zijn van het feit dat ze bij de bibliotheek ebooks kunnen lenen.

De redenen om te lezen lopen uiteen bij de groep 16- t/m 29-jarigen. 81% zegt voor school, studie en werk te lezen. 76% leest voor het eigen plezier, 73% leest om op de hoogte te blijven van actuele zaken en 81% leest om informatie te verzamelen of op de hoogte te blijven over onderwerpen die interessant gevonden worden.

(Foto van Ruthanne Reid)

Plaats een reactie